În excursie la munteAi fost desigur de mai multe ori în excursie, care a fost un prilej de bucurie, de relaxare, de cunoaştere şi de încântare.  Deşi excursia a fost întotdeauna o activitate recreativă în acelaşi timp ea este un prilej de educaţie având un caracter activ, atractiv şi mobilizator.

Dar care ar fi avantajul  unei excursii la munte, deci“ a escaladării unui munte”?

Excursia la munte este o activitate incitantă, care ii ajută pe copii şi tineri să se descopere pe sine şi să capete încredere în forţele proprii, în acelaşi timp copiii descoperind  măreţia creaţiei lui Dumnezeu, frumuseţea naturii şi respectul şi grija faţă de natură.

Desi pentru copii şi tineri, urcarea pe munte  este la fel de firească precum mersul, ea presupune o serie de cerinţe, cum ar fi: observaţia şi analiza rapidă, aprecierea justă, adaptarea, luarea unei decizii imediate, dinamismul şi hotarârea care sunt însuşite de obicei din educaţia generală şi cea şcolară, dar urcarea unui munte este o modalitate foarte motivantă şi atrăgătoare de însuşire a calităţilor enumerate mai sus,  iar  copilul   se simte în largul său.

În excursie pe munte se dă o luptă cu sine,  pentru că în excursie este  necesară o stare de echilibru şi tenacitate mentală, forţă, rezistenţă şi flexibilitate. În excursie, copiii îşi dezvoltă atât  aspectele de ordin fizic, emoţional, social, intelectual  cât şi cele estetice  ale  personalităţii lor.       A ajunge în vârf reprezintă pentru copil un ţel  şi o continuă  provocare, care-l determină să nu se lase până nu reuşeşte.

O excursie la munte contribuie la îmbunătăţirea următoarelor calităţi fizice: forţa, rezistenţa, echilibru, flexibilitate, coordonare. În acelaşi timp, în excursie se pot dobândi o serie de „beneficii sociale” care au un rol foarte important asupra formării pesonalităţii copilului şi anume: cooperare, comunicare, lucru în echipa, abilitaţi de conducere, capacitate de planificare, iar beneficiile mentale sunt: încrederea în sine, perseverenţa,  autodisciplina, răbdarea, voinţa, ambiţia şi curajul.

Cum a fost în excursie la munte? Ai urcat spre exemplu muntele Ceahlău? Ce impresii ai cu privire la  frumuseţea naturii?  Consideri că avem responsabilitate pentru păstrarea frumuseţii naturii? Cum s-au comportat colegii tăi în excursie?

One thought on “În excursie la munte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>