O fată si trupul ei

Ştii deja că, pentru a-şi indeplini menirea pe pământ, omul a fost creat de Dumnezeu cu trup şi suflet. Trupul este instrumentul sufletului iar sufletul omului se perfecţionează prin trup, de aceea între trup şi suflet trebuie să fie în permanenţă un echilibru, o armonie. Această armonie a sufletului cu trupul este posibilă dacă ai “o minte sănătoasă în trup sănătos”. Cu alte cuvinte, o fată va fi frumoasă daca este sănătoasă, pentru că sănătatea înseamnă frumuseţe. Sănătatea depinde de modul în care o îngrijeşti. Pentru a avea un trup sănătos:

–  O fată trebuie să iubească apa, pentru ca apa păstrează: trupul în curăţenie, sănătatea danturii, a pielii, a părului, a muşchilor, nervii se liniştesc, iar respiraţia este profundă şi regulată. În timpul menstruaţiei trebuie să acorzi o atenţie deosebită curăţeniei trupului şi este necesar să ţii cont de sfaturile mamei tale. Unele fete au o stare de inconfort in acest timp, altele nu.

Dacă te afli în categoria celor care simt acest inconfort, nu exagera având o figură de martiră, pentru că este vorba de un proces natural. O fată poate masca starea neplacută în care se află cu un surâs. În timpul menstruaţiei, o fată  trebuie să se ferească de eforturi fizice mari, de mersul pe jos timp îndelungat, de exerciţii sportive grele, sau de  înnot.  Dacă durerile sunt prea mari, trebuie să apeleze la un medic iar sfatul lui trebuie urmat.

– O fată trebuie să se alimenteze în mod sănătos. Nu trebuie să mănânci numai carne sau numai fructe şi legume ele trebuiesc combinate. Ascultă-ţi mama, ea ştie ce trebuie să mănânci. Mănâncă întotdeauna la aceeaşi oră şi mestecă bine mâncarea. Să nu faci parte dintre acele fete care nu prea mănâncă pentru că vor să-şi păstreze silueta. Cafeaua prea tare, alcoolul şi ţigările constituie otrava adolescenţei. Un băiat bine  crescut apreciază mai mult o fată care se poate abţine, fiind capabilă să se stăpanească de la tot ceea ce îi dăunează.

– O fată trebuie să aibă un somn normal şi sănătos. La vârsta ta, trebuie să dormi zilnic cel puţin nouă ore, pentru ca trupul tău să se poată odihni şi astfel să se poată dezvolta în mod continuu. Îţi spun un secret: somnul este cel mai eficace şi cel mai ieftin produs cosmetic, dar  nici cu somnul nu trebuie să exagerăm.  Trebuie să ţii cont că timpul precedent miezului nopţii este cel mai preţios pentru dormit,  culcă-te la aceeaşi oră şi scoală-te zilnic la aceeaşi oră, fără a lenevi în pat. Nerespectarea programului de somn în anumite cazuri “de excepţie” nu are efecte negative, dar nu trebuie să devină obişnuinţă. Pentru o fată este mai sănătos să nu frecventeze acele distracţii nocturne în care nervii sunt excitaţi prin dansuri exagerate, de  băuturi alcoolice, de agitaţii senzuale şi afective. La vârsta ta tinerii cred că nervii sunt inepuizabili şi că pot rezista multe nopţi nedormite, dar la un moment dat organismul începe să cedeze.

O fată trebuie să iubească aerul curat. Camera să-ţi fie bine aerisită. Dacă temperatura camerei permite, nu-i rău să laşi noaptea fereastra deschisă. În pauzele de la şcoală, încearcă să iei parte cu cea mai mare bucurie la jocurile comune. Dimineaţa încearcă să mergi pe jos şi nu apela la un mijloc de transport numai pentru câteva sute de metri.

– O fată trebuie să se îmbrace frumos. Există o vorbă care spune că cea mai frumoasă îmbrăcăminte este aceea care îţi vine bine. Nu le imita pe acele fete care, îndură frigul  numai pentru a satisface cerinţele modei. Multe fete au devenit slabe,  excitabile, indisciplinate, pentru că au devenit sclavele modei.

O fată trebuie să practice sportul, acele exerciţii sportive care păstrează armonia trupului. Dintre acestea se  recomandă  în mod special  gimnastica de dimineaţă şi mersul pe jos.

Referinţe bibliografice: “O vorbă sinceră cu fetele” – Editura Presa bună,  Iaşi,  2003

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>