UN BĂIAT ŞI FETELE – O mare descoperire


Ştiai şi până acum că pe lumea aceasta există nu numai băieţi dar şi fete. Însă, acest lucru nu ţi s-a părut ceva deosebit.. De multe ori te-ai supărat pe ele, câteodată te-ai bătut cu ele, trăgându-le bine de codiţe. În general, ai găsit în ele nişte tovarăşi de joacă cu care ţi-ai petrecut timpul, mai bine sau mai rău.

Dar acum ce s-a întâmplat? Nimic deosebit, doar atât că Dumnezeu ţi-a atins foarte fin inima şi ţi-a deschis ochii ca să poţi vedea marea descoperire: „Sunt fete pe lumea aceasta, si mai ales una dintre ele care nu-ţi mai este indiferentă”. În intenţiile tale, în dorinţele tale nu este nimic rău, nimic păcătos, de ce anume ar trebui să ascundem aceasta? Ce s-a întâmplat aşadar cu tine? Ce înseamnă această transformare în dorinţele tale?

Una dintre legile fundamentale ale naturii umane sănătoase este următoarea: nimeni nu vrea să rămână singur timp îndelungat. Omul este o fiinţă sociabilă, este dornic după acel „tu” intim şi confidenţial de care se simte legat prin sentimente de prietenie şi de iubire intimă, un „tu” cu care se completează reciproc. Ai putut experimenta această lege şi până acum: îţi venea greu să te joci singur, ca atare ţi-ai căutat un tovarăş care era un băiat sau o fată. Atunci când ai părăsit faza copilăriei şi ai început să devii tânăr, ţi-ai  căutat un prieten înţelegător care înseamnă pentru tine mai mult decât ceilalţi băieţi. Şi, deodată, soseşte ziua când îţi dai seama că nu-ţi mai este suficient tânărul asemănător ţie. Îţi lipseşte ceva din viaţă, ceva care ar completa natura ta de băiat. Şi, în acest moment, priveşti pentru prima dată la lumea fetelor. Această atracţie şi această necesitate este la fel de naturală ca şi mai înainte: dorinţa de a avea un prieten bun.

Întrebarea esenţială pentru tine este – când poţi ceda dorinţei care te mână spre sexul celălalt? În articolul – Un băiat şi trupul său –  am vorbit despre triplul aspect al instinctului sexual, despre dorinţa naturală, şi ai văzut că un băiat trebuie să se abţină şi să reziste acestor instincte. Celelalte două aspecte ale instinctului uman am spus că sunt: dorinţa de a transmite viaţa şi dorinţa sufletească. Aceasta din urmă constă în faptul că omul, în mod firesc, vrea să-şi dăruiască iubirea sa unei alte persoane şi doreşte, în acelaşi timp, să i se răspundă tot prin iubire. Această dorinţă face ca mireasa şi mirele să se apropie şi astfel, împreună, să construiască calea spre căsătorie.

Dorinţa de a transmite viaţa înseamnă că bărbatul şi femeia, în cadrul căsătoriei, doresc să devină tată şi mamă, doresc să dea viaţă copiilor.

Acest triplu aspect al instinctului sexual se valorifică prin voinţa lui Dumnezeu în cadrul căsătoriei. Dumnezeu vrea ca tatăl şi mama să se dăruiască reciproc în dragoste şi să se unească în iubire intimă şi astfel, din unirea lor, să se nască ceea ce au dorit: copilul lor. Aşadar pentru ca o căsătorie să fie adevărată şi sănătoasă, este nevoie să se dea armonie completă acestor trei aspecte.

După toate acestea, poţi să-ţi dai seama mai clar cât de importantă este curăţia vieţii unui tânăr. Căci, acel băiat care cedează poftei trupului, după ce va deveni matur, în căsătorie nu va căuta un adevărat tovarăş de viaţă, ci numai o persoană de alt sex. Dacă nu înveţi acum, cum ai să trăieşti în căsătorie o viaţă ordonată?

Ascultă-mă deci! Lupta tinereţii tale este chezăşia fericirii viitoare în căsătorie! Dumnezeu vrea să conducă pe om la o viaţă particulară echilibrată şi la înţelegerea sinceră a aproapelui prin căsătorie. Întregirea totală şi cea mai profundă, omul o găseşte în căsătorie. Aşa era în Paradis, atunci când Dumnezeu a spus: „Nu e bine ca omul să fie singur, să-i facem un tovarăş de viaţă!” Şi a creat-o pe Eva. Abia în unirea celor două sexe s-a realizat toată bogăţia naturii noastre umane.

Aşadar, căsătoria este acea comuniune de viaţă în care bărbatul şi femeia se completează reciproc în umanitatea lor şi dau viaţă copiilor. „Creşteţi şi vă înmulţiţi!” – cu aceste cuvinte i-a binecuvântat Dumnezeu pe primii oameni.

Trebuie să-ţi mai atrag atenţia asupra unui lucru: dorinţa sufletului şi dorinţa de a transmite viaţa este mai puternică în cazul fetelor decât în cazul băieţilor. Însă, instinctul sexual propriu-zis se manifestă întâi la băieţi. Acesta este motivul pentru care, în anii adolescenţei, nici băiatul nu reuşeşte să înţeleagă fata şi nici fata pe băiat. O fată gândeşte şi simte cu totul altfel, iar un băiat, la rândul său, este animat de o dorinţă şi o voinţă cu totul deosebită.

Astfel, poţi să înţelegi de ce spun că bărbatul şi femeia şi nu băiatul şi fata se completează reciproc. Nu este bine deci ca, în anii adolescenţei, un băiat şi o fată să fie mereu împreună. Nu mă gândesc numai la păcat, dar vreau să atrag atenţia asupra unui pericol ce ar putea proveni de aici. Tensiunea dintre cele două sexe, corectă şi voită de Dumnezeu, poate să dispară. Fii atent la urmările ce pot proveni de aici: fetele îşi pierd, încetul cu încetul, feminitatea lor, devin brutale, dure, imitând atitudinea băieţilor; iar băieţii, la rândul lor, devin sensibili şi afectaţi. De aceea, te rog foarte mult, nu tulbura nici desfăşurarea vieţii tale de băiat şi nici desfăşurarea naturii feminine a fetei! Înainte de toate trebuie să devii bărbat şi pentru aceasta ai nevoie de ambient bărbătesc, iar fata, pentru a deveni matură, are nevoie de compania altor fete. Numai după ce aţi devenit amândoi ceea ce trebuie să deveniţi, conform planului lui Dumnezeu: bărbat matur şi femeie matură, puteţi să vă legaţi soarta pentru o viaţă întreagă. Rămâne adevăr de aur că orice atitudine sau act prematur, ulterior se răzbună. Tot ceea ce vrem şi facem înainte de timpul potrivit va provoca urmări grave. Pentru o fată, dauna poate fi şi mai mare, poate să-i tulbure toată viaţa. De aceea, cu atât mai puţin, îi este permis să se joace cu dragostea, nici nu are voie să-şi dăruiască cuiva simţămintele prea repede.

Dacă un băiat care nu se poate gândi încă la căsătorie, caută să compromită o fată şi îşi permite tot felul de indiscreţii, să nu se mire dacă, în scurt timp, va ajunge într-o situaţie critică. La început totul pare nevinovat. Nici unul nu se gândeşte la ceva rău. Dar prea marea familiaritate nu numai că trezeşte dorinţa sufletului după un tovarăş de viaţă înţelegător dar, încetul cu încetul, se trezeşte şi instinctul latent al trupului. Cât de mult se sperie, însă, în aceste cazuri, băiatul care e copleşit pe neaşteptate de dorinţi şi pofte rele. Nu şi-a dat seama de pericolul ameninţător, iar acum nu se mai poate debarasa de el, căci instinctul îşi cere drepturile lui.  Este  păcat să nu respecţi o fată, dar şi mai mare păcat e dacă cineva îşi bate joc de ea, folosind-o drept obiect al plăcerilor sale!

Text preluat şi prelucrat din “O vorbă sinceră cu băieţii” – Editura Presa bună,  Iaşi,  2003

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>