UN BĂIAT ŞI FETELE – atitudinea lui

Indicaţii pentru un băiat care doreşte  să se poarte corect cu fetele.

– Străduieşte-te  să nu priveşti toate fetele  cu privirile lacome ale unui adolescent dezordonat. Un băiat bine educat observă şi cinsteşte în ele omul; nu le considera ca pe nişte îngeri coborâţi din cer, dar nici nu le dispreţui. Desigur, atitudinea ta trebuie să fie naturală şi delicată.

–  Fii cavaler faţă de toate fetele. A fi cavaler înseamnă a ocroti pe cei slabi. Un băiat este obligat să ocrotească fetele, dar nu să le posede. S-ar putea ca acel duşman de care trebuie să le ocroteşti trăieşte tocmai în tine şi se manifestă prin pornirile tale; niciodată să nu devii un cavaler trădător! Se poate întâmpla să trebuiască să ocroteşti pe cineva de el însuşi. Să zicem că te întâlneşti cu o fată uşuratică. Şi în asemenea ocazii trebuie să fii cavaler adevărat.

–  Vreau să-ţi mai atrag atenţia asupra altui lucru: sunt femei care şi-au pierdut simţul faţă de demnitatea lor de femeie. Ele se vând unor bărbaţi pentru bani sau alte remuneraţii. De multe ori seduc şi pe tineri. Un băiat trebuie să fie precaut întotdeauna, umblă cu ochii deschişi şi nu se lasă atras în mocirla păcatului! Dacă ai ajunge cumva într-o asemenea situaţie ispititoare, cel puţin tu să respecţi demnitatea lor de femeie de care ele, sărmanele, au uitat cu totul. Pentru aceasta, şi nu numai de teama unor boli venerice respingătoare sau de teama infectării cu HIV, stăpâneşte-te.

–  Adună şi păstrează scânteile dragostei care există în tine ca mai târziu să se poată naşte din ele o flacără dătătoare de viaţă. Gândeşte-te la o gârlă din câmpie care curge liniştit. Ar fi imposibil să pună în funcţie o moară. Situaţia se schimbă numai dacă apa se acumulează mai întâi într-un baraj, ca după aceea, deschizând stăvilarele, să împingă cu forţă roata unei mori. Tot aşa şi cu viaţa omului. În inima fiecărui băiat arde acel foc care este menit să devină odată forţa motrică a vieţii de familie. Dar aceasta se întâmplă numai în acel caz în care energia respectivă nu a fost risipită în anii tinereţii.

–  Iubirea umană nu este nelimitată, nu este inepuizabilă. Poate că foarte de timpuriu, la vârsta de 12-13 ani, te vei întâlni cu acea fată despre care crezi şi simţi că vă aparţineţi, că Dumnezeu v-a creat unul pentru altul: nu este nici un rău, ba chiar e bine să ştiţi despre această afecţiune reciprocă a voastră, dar deocamdată să-şi urmeze fiecare drumul său propriu pentru ca mai târziu fiecare să vă puteţi dărui reciproc. Ştiţi că vă iubiţi, atât e important deocamdată, şi e suficient.

–  Aceste două vieţi (a ta şi a ei) se îmbină deja în faţa lui Dumnezeu şi fără mărturisirea voastră pripită.  Un băiat poate gândi în felul următor: „Dacă nu-i voi spune cât mai degrabă că o iubesc va accepta curând apropierea altuia”. Fii calm: iubirea este mult mai profundă, mai complexă şi mai valoroasă decât oferirea inimii voastre unii altora prin asemenea promisiuni timpurii. De altfel, de unde vei şti cum va fi această fată peste 6-8 ani? Şi cât de mult se vor schimba şi exigenţele tale până atunci!

–  „Dar dacă eu o iubesc deja de acum?” În acest caz străduieşte-te să devii demn pentru ea! Un băiat trebuie să fie sârguincios la învăţătură, îşi căleşte trupul, trăieşte o viaţă creştinească conştiincioasă, îşi stăpâneşte impulsurile, vine în ajutorul celor din jurul său. Mărturiseşte-ţi sincer simţămintele tale duhovnicului tău, sfătuieşte-te, pentru ca în orice situaţie să fii stăpân pe tine însuţi.

– Dacă, uneori ţi se pare foarte greu să renunţi la ceea ce colegii tăi acceptă foarte uşor – păcatul – să te întărească mereu conştiinţa că fata despre care Dumnezeu ştie deja că va fi soţia ta, trăieşte undeva. E o fată de vreo 8-10 ani corectă şi amabilă – poţi fi sigur de aceasta! Un băiat de ce nu s-ar putea stăpâni? Aşează-te în genunchi într-un colţ liniştit şi roagă-te pentru acea fată ca bunul Dumnezeu s-o păstreze la fel de curată şi nobilă, aşa cum vrei şi tu să devii acum. Cât de mare va fi bucuria voastră dacă odată îi vei putea spune: „M-am rugat pentru tine deja de când eram mic”.

Rugăciune pentru o fată

Tată ceresc, undeva trăieşte deja această fată care, după voinţa ta, va deveni odată soţia mea şi mama copiilor mei. Vreau să am mereu o atitudine demnă faţă de ea, vreau să mă păstrez curat faţă de ea. Nu vreau să mă port cu uşurătate faţă de dragostea care se naşte acum în mine, dar vreau s-o păstrez cu multă grijă ca pe o comoară preţioasă. Vreau s-o privesc cu ochii curaţi pe ea şi pe toate fetele!

Text preluat şi prelucrat din “O vorbă sinceră cu băieţii” – Editura Presa bună,  Iaşi,  2003

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>