Ierusalim, Oraşul Sfânt

     Oraşul Ierusalim este unul dintre cele mai vechi, mai iubite şi mai vizitate oraşe ale lumii. Ierusalimul  este considerat şi numit oraşul sfânt, pentru că în acest oraş, se întălnesc cele trei mari religii ale omenirii: iudaismul, creştinismul şi islamul.

      Numele original al oraşului – Shalem – apare la începutul Bibliei în cartea Genezei 14,18; depăşind ca vechime 3000 de ani. S-au făcut multe comentarii legate de semnificaţia denumirii oraşului, cum ar fi: Oraşul Armoniei, Oraşul Pacii, Oraşul lui Salem, Locul unde Dumnezeu se va arăta etc.

       Oraşul Ierusalim a intrat în stăpânire evreiască cu aproximativ 1000 de ani îCr (pana astăzi sunt deci aproximativ 3000 de ani) atunci când regale David, i-a cucerit pe locuitorii săi, de origine cananeană. David a transformat oraşul Ierusalim în capitala Israelului, aducând aici chivotul legii în care erau păstrate cele doua table din piatră pe care erau scrise “Cele zece porunci”. Regele Solomon, fiul lui David, construieşte în Ierusalim, primul templu evreiesc.

     Templul ridicat de Solomon va fi distrus de babilonieni sub conducerea lui Nabucodonosor, care îi va exila în Babilon pe evrei timp de 70 de ani. Regele persan Cirus, îi va elibera pe israeliţi din aceasta sclavie în anul 519 îCr. Israeliţii se vor întoarce la Ierusalim unde vor construi un nou templu şi vor reface din nou oraşul. În credinţa iudaică templul este considerat ca fiind calea de comunicare între cer şi pământ, între Dumnezeu şi oameni, portile prin care se intra în cer fiind deasupra porţilor templului. Acest templu va fi distrus de împăratul roman Titus, în timpul războiului cu evreii răsculati în anii 68 – 73 d.Hr.

      Astăzi, locul cel mai sfânt din Ierusalim, pentru evrei, este Zidul plângerii, adică o rămăşiţă a templului lui Solomon. Aici vin evreii din toata lumea, pentru a se ruga, considerând că este locul în care îl întâlnesc pe Dumnezeu.

      Credincioşii pun în spaţiile din zid bilete în care îşi scriu dorinţele şi tot aici se roagă. De două ori pe an, înainte de Paşte şi de Anul Nou evreiesc, biletelele sunt scoase şi îngropate pe Muntele Măslinilor.

     Noul Testament, ne relatează că Fiulul lui Dumnezeu, Isus Cristos, a fost prezentat Tatălui său ceresc, la opt zile de la naşterea sa în Templu din Ierusalim şi că la vărsta de doisprezece ani, El se pierde în Ierusalim. Isus a învăţat oamenii, a vindecat şi a făcut minuni în Ierusalim, în mod deosebit în curtea templului, în Ierusalim a luat ultima cină în încăperea numită cenacol, aici în Ierusalim, Isus a suferit şi-a fost comndamnat la moarte iar dupa Invierea sa, s-a arătat apostolilor.

     Cele mai reprezentative obiective pentru creştini sunt:Biserica Sfântului Mormânt de unde a Înviat Mântuitorul, Biserica Tuturor Naţiunilor sau Biserica Agoniei, aflată la baza Muntelui Măslinilor, în locul numit Grădina Ghetsimani. Este locul din care se vede panorma întregului oraş. În cursul anului, oraşul Ierusalim este vizitat de milioane de creştini care doresc să vadă locurile sfinte pe care a umblat Mântuitorul.

     Un punct de mare atracţie din Ierusalim este drumul Sfintei Cruci sau Via Dolorosa, pe care Isus l-a parcurs cu crucea în spate, ceea ce fac şi multi creştini astăzi, în mod deosebit în timpul Paştelui.

     Pentru musulmani, oraşul Ierusalim, este considerat al treilea oraş sfânt dupa Mecca şi Medina pentru că, de aici, profetul Mahomed s-ar fi înălţat la cer. Domul Stâncii sau Cupola Stâncii numită uneori şi Moscheea lui Omar este cea mai mare moschee din Ierusalim şi poate găzdui până la cinci mii de persoane.

     Oraşul Ierusalim este un loc sacru, cei care l-au vizitat spun, că nu se poate descrie în cuvinte ceea ce simte cel care se află în acest oraş. Este oraşul în care domină spiritualitatea dar în acelaşi timp, este oraşul în care a curs cel mai mult sânge şi cele mai multe lacrimi. În cea de-a doua carte sfântă a evreilor, Talmudul ( prima fiind Biblia), se spune că la început Dumnezeu a împărţit frumuseţea în zece părţi şi ar fi dat nouă părţi oraşului Ierusalim şi o singură parte restului lumii. La fel ar fi făcut Dumnezeu cu ştiinţa, pe care o împarte în zece părţi, dă nouă părţi Ierusalimului şi o parte restului lumii. Apoi, Dumnezeu a împărţit tristeţea în zece părţi şi ar fi dăruit nouă părţi Ierusalimului si o singură parte restului lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>