Calculatorul, un zeu al timpurilor noastre

Calculatorul este rezultatul  progresului ştiinţei şi al tehnicii, fiind o necesitate a zilelor noastre.  Calculatorul şi internetul ne ajută să avem acces la informaţie intr-un mod foarte rapid şi ne uşurează comunicarea cu semenii  noştri din cele mai îndepartate  colţuri ale lumii. De aceea atât cei mici cât şi cei adulţi trebuie să înveţe cum  să-l folosească.

Se ştie că prin Decalog, Dumnezeu ne cere să-i dam cinstea cea mai mare Lui iar fata de toate celelalte lucruri să avem anumite limite: faţă de munca pe care o facem , faţă de puterea pe care o avem, faţă de tot ceea ce ne face plăcere să facem, asta tocmai pentru a nu deveni sclavii pasiunilor şi muncii noastre, cu alte cuvinte pentru a ne păstra libertatea.

Noi oamenii, trebuie să ne clasăm deasupra lucrurilor şi pasiunilor noastre.  Pentru foarte mulţi  însa, calculatorul a devent astăzi indispensabil şi nu este vorba de cei care stau în faţa calculatorului la şcoală sau locul de munca, ci de cei pentru care calculatorul a devenit un zeu al timpurilor noastre, prin faptul că în „timpul liber”, nu se mai despart de el.

Se poate vorbi chiar de o dependenta faţă de calculator. Dependenţi faţă de calculator pot deveni  copiii, preadolescenţii şi adolescenţii dar şi oamenii adulţi atunci cand, aceştia pun  pe primul plan în viaţă, calculatorul. Pentru a se simţi bine, cel care a devenit dependent, înlocuieşte lumea reală  cu una virtuală, iar atunci când nu are în faţa calculatorul, gândeşte şi vorbeşte numai de el.

Simptomele dependenţei de calculator:

 • Calculatorul este principala preocupare a timpului liber.
 • Copilul este foarte obosit la şcoală iar rezultatele sunt proaste pentru că nu îşi face temele.
 • Cel dependent minte in legatura cu folosirea calculatorului, nu recunoaşte că stă prea mult în faţa lui.
 • Tânărul refuză să se mai întalnească cu prietenii preferând să stea în faţa calculatorului pentru a se juca.
 • Copilul refuză să mai participe la alte activităţi: sportive, concursuri şi alte activităţi extraşcolare, plimbarile cu prietenii, etc.
 • Dacă nu i se permite să stea în faţa calculatorului, copilul dependent,  devine nervos şi neliniştit.
 • Timpul îndelungat petrecut în faţa calculatorului duce la apariţia durerilor de spate, de gât şi de cap.
 • În timp, ochii devin uscaţi şi apar usturimi. Medicii oftalmologi recomandă ca după două ore petrecute in faţa calculatorului atât copiii cât şi adulţii, să faca o pauză de cel puţin zece minute, pentru ca ochii să se poată relaxa.
 • Pentru cei dependenţi, mesele devin neregulate.
 • Pentru cel care stă prea mult în faţa calculatorului, igiena devine precară, nu-i mai pasă cum arată sau ce părere au ceilalţi despre el.
 • Pentru copii şi nu numai, calculatorul poate fi o portiţă către pornografie, violenţă şi alte relaţii nepotrivite. De aceea copiii care folosesc calculatorul trebuie să fie atent supravegheaţi.

One thought on “Calculatorul, un zeu al timpurilor noastre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>