Cum ne îmbrăcăm

Studiile făcute de-a lungul timpului arată că felul în care ne îmbrăcăm ne dezvăluie caracterul, iar un vechi dicton spune: „Haina îl face pe om”. Nu ştim cât adevăr ascunde acest dicton, dar cert este faptul că trebuie să ne îmbrăcăm în aşa fel încât, hainele pe care le purtăm să ne scoată în evidenţă personalitatea.

Dacă vom încerca să ne îmbrăcăm mereu după ultimele apariţii ale modei s-ar putea să nu fim cu adevărat o persoană elegantă. Pentru a avea o anumită eleganţă este necesar să existe o legătură între haină, momentul sau împrejurarea în care este îmbracată respectiva haină şi personalitatea celui care o poartă. Întotdeauna trebuie să avem în vedere că nu ne îmbrăcăm pentru cineva sau pentru a-i face în ciudă cuiva, ci ne îmbrăcăm pentru noi. Într-o oarecare măsură, devenim ceea ce purtăm. Cu alte cuvinte modul în care ne îmbrăcăm este o problemă asupra căreia trebuie să medităm, deoarece ne influenţează comportamentul.


Atunci când ne cumpărăm o haină, trebuie să ţinem cont în primul rând de calitatea hainei respective, de croială, de posibilitatea de a o asorta cu alte haine din garderoba personală şi că ea trebuie aleasă în aşa fel încât să nu se demodeze. Trebuie să reţinem că nu contează preţul şi numărul toaletelor pe care le avem. O haină mai veche poate fi frumoasă, dacă este curată şi îngrijită. Dacă nu prea dispunem de bani pentru a ne înnoi des garderoba este de preferat să ne cumpărăm mai rar haine, dar să fie de calitate.
Se mai spune că nu contează cum arată cineva în exterior ci doar ceea ce are în suflet, în interiorul său. O astfel de atitudine ne poate determina să cădem în extreme: ori devenim prea preocupaţi de modul în care ne îmbrăcăm şi atunci riscăm să cădem în idolatrie (moda poate fi pentru noi un idol), ori neglijăm acest lucru ceea ce ar arăta lipsa noastră de respect faţă de noi înşine şi deci faţă de trupul pe care ni l-a daruit Dumnezeu, dar şi faţă de cei cu care venim în contact. Nici una dintre poziţiile de mai sus nu sunt normale pentru că amândouă arată o anumită mândrie, unii se mândresc cu ceea ce îmbracă, alţii se măndresc cu smerenia şi umilinţa lor.Tot pentru a nu ajunge la extreme este bine să nu avem obiceiul de a ne schimba zilnic, dar trebuie să ne îmbrăcam cu ceea ce ne vine bine.
Când ne îmbrăcăm trebuie să ţinem cont şi de alte aspecte:
– hainele cu care ne îmbrăcăm trebuie să asigure funcţionarea normală a organismului, care este posibilă la temperatura de 36, 6 grade. Dacă temperatura mediului încojurător este prea ridicată sau prea scazută, organismul are de suferit. De aceea, hainele cu care ne îmbrăcăm trebuie să asigure acest confort. Trebuie să ţinem cont că pe noi nu ne încălzeşte numai haina dar şi straturile de aer care se găsesc între haină şi piele dar şi cel dintre hainele cu care ne îmbrăcăm.
– hainele cu care ne îmbrăcăm trebuie să corespundă anotimpului în care ne aflăm. Cele de iarnă trebuie să fie ecologice, din lână, bumbac, in sau blană, nu prea groase, prea grele, obligând la efort, pentru că nu-şi ating scopul, dar chiar dăunează, făcând ca omul să se încălzească în exces sau să transpire. Hainele de vară trebuie să-l ferească pe om de insolaţie, de căldura excesivă sau de deshidratare. Materialele din bumbac protejează corpul şi îl face să aiba o temperatură constanta. Materialele sintetice sunt ca o peliculă etanşă peste piele, oprind astfel evaporarea transpiraţiei, care este mecanismul fiziologic al termoreglării.
Ca o concluzie a celor spuse mai sus este faptul ca modul în care ne imbracam trebuie să fie îngrijit, ordonat, potrivit vârstei, mărimii trupului nostru şi anotimpului în care ne aflăm. Înfăţişarea exterioară este un martor tacut dar vizibil al valorilor noastre creştine. A te îmbrăca modest şi decent înseamnă că hainele vor acoperi în mod suficient corpul, astfel ca alţii să nu fie stânjeniţi sau ispitiţi. Noi, creştinii trebuie să ne îmbrăcăm modest şi decent, arătând respect faţă de Dumnezeu, faţă de sine şi faţă de semeni.
Biblia recunoaşte importanţa hainelor cu care trebuie să ne îmbrăcam, dar mai ales importanţa veşmântului sufletului nostru: “Astfel dar, ca nişte aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi preaiubiţi, îmbrăcaţi-vă cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă răbdare. Îngăduiţi-vă unii pe alţii, şi, dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertaţi-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Cristos, aşa iertaţi-vă şi voi. Dar mai presus de toate acestea, îmbrăcaţi-vă cu dragostea, care este legătura desăvârşirii. (Coloseni (3:12-14)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>