Cel mai frumos colind de Crăciun, Silent Night sau Noapte de vis

      Stille Nacht sau Silent Night, a fost compus de preotul Moor şi prietenul său Franz Gruber, din Obendorf –  Austria. În seara de 24 Decembrie 1818,  preotul dădea ultimile instrucţiuni corului de copii, în legatură cu cântecele ce trebuiau cântate în acea noapte, la Sf Liturghie. Pr. Moor se apropie de orgă, pentru a repeta pentru ultima dată cântecele, dar din orgă au sărit  câţiva şoricei urmăriţi  de o pisică.

     Este limpede că stricaseră orga şi nu s-a mai putut face nimic. Puţin abătut pr. Moor se apropie de altar pentru a se ruga. În timpul rugăciunii, gândul i-a zburat la prietenul său Franz Gruber, care era nu numai un bun organist dar şi un bun chitarist. Scrie repede textul cântecului şi plecă către prietenul său pe care îl găseşte corectând temele copiilor la lumina slabă a unei lumânâri. Îi spune prietenului său că trebuie să inventeze un cântec simplu pentru Liturghia de la miezul nopţii, ceva simplu care să fie cântat la chitara. După ce plecă preotul, Gruber începu să cânte la chitară urmărind textul , cele mai simple note.

     La miezul nopţii,  biserica din Obendorf era plină de credincioşi, iar preotul Moor celebra Sfânta Liturghie. Dupa citirea Evangheliei, Preotul Moor şi Franz Gruber s-au apropiat de iesle şi cu vocile pline de emoţii au cântat Stille Nacht – Silent Night.

     Când au terminat de cântat, toţi credincioşii din biserică au început să cânte noul cântec.

     De atunci,  Silent Night se cântă în toată lumea fiind cântat atât la Sfânta Liturghie în timpul Crăciunului, dar şi pe diferite scene, de către marii artişti ai lumii.

      Referinţe bibliografice: Povestiri de Bruno Fererro

 
   

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>