Boul şi măgarul la ieslea Pruncului Isus


 

     În icoanele care ne înfăţişează Naşterea Domnului nostru Isus Cristos, se observă  lângă ieslea sa, un bou şi un măgar. O legendă spune că, atunci când Iosif şi Maria se îndreptau spre Betleem pentru a se înscrie pe listă pentru recensământul comandat de împăratul roman Augustus, un înger al Domnului a plecat să găsească  nişte animale care să o ajute pe Sfânta Fecioară când va naşte Pruncuşorul, ştiind că oamenii nu o vor ajuta.


     Primul animal întâlnit de înger a fost leul, pe care îl întreabă dacă ar putea face ceva pentru Pruncuşorul Isus care urma să se nască în ieslea din Betleem. Leul stă puţin, se gândeşte şi apoi răspunde: „Cum să nu! Ştii, aş putea sta la intrarea în grajd şi când cineva va încerca să intre la Isus, il voi sfâşia!”. Îngerul a stat, s-a gândit şi a răspuns:”Nu, nu te aleg pe tine, pentru că eşti prea fioros şi violent”.

     Îngerul a plecat mai departe şi următorul animal cu care s-a întâlnit a fost cumătra vulpe, la care îi prezintă situaţia, rugând-o să facă ceva pentru pruncuşorul Isus, Fiul lui Dumnezeu care urma să se nască. Vulpea analizează puţin cele spuse de înger şi răspunde: „Eu sunt cel mai potrivit animal!!! Pentru Pruncuşorul Isus voi fura zilnic lapte şi miere iar pentru Iosif şi Maria voi fura zilnic o găină”. Îngerul se gândeşte puţin şi răspunde:”Nu, nu te aleg nici pe tine, eşti prea şireată, prea hoaţă!!”

     Puţin abătut, îngerul merge mai departe şi se întâlneşte cu păunul. Dupa ce îngerul îi explică totul, păunul răspunde: „Cu multă plăcere îl voi ajuta pe Regele regilor, pe Isus, Fiul lui Dumnezeu, ştii ce voi face? Cu penele mele frumoase, voi transfoma acel grajd într-un palat!”. Îngerul îi răspunde: „Nu, nu te aleg pe tine, eşti prea mândru, prea îngâmfat”.

     Supărat şi îngrijorat, îngerul Domnului ajunge chiar lângă grajdul în care peste câteva ore urma să se nască Isus, Fiul lui Dumnezeu. Nu găsise nici măcar un animal care să facă ceva pentru copilaşul Isus şi pentru părinţii săi. Dar deodată îşi îndreaptă ochii spre ogorul de lângă grajd, pe care proprietarul îl ara, iar la jug trăgeau un bou şi un măgar. Cu mult curaj, îngerul se îndreaptă spre cele două animale şi le întreabă:”Voi, aţi putea face ceva pentru pruncuşorul Isus, care se va naşte aici în grajdul vostru?”. Boul şi măgarul continuau să tragă la jug din greu, cu capul în jos. După puţin timp boul luă cuvântul şi spune:”Păi, noi nu ştim decât să mâncăm paie şi să luăm bătaie, dar am putea  face totuşi ceva, să ne apropiem de ieslea pruncuşorului Isus, iar prin nările noastre să scoatem aer cald cu care să-l încălzim!”. Plin de bucurie îngerul strigă:”Da, da pe voi vă aleg!”

     Referinţe bibliografice: Povestiri de Bruno Fererro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>