ISUS este Modelul nostru

Adevăratul creştin îl consideră pe Isus modelul său. El este prezent aici şi acum, cel care prin vorbele şi faptele sale ne-a arătat că trăind ca noi, putem trăi asemenea Lui; este prezent în mijlocul nostru de două milenii, dar omenirea, vorbind la modul general, îl ignoră. Unii au spus că Isus nu a existat, alţii că a existat, dar era un om obişnuit.

În aceste timpuri, însăşi ştiinţa susţine că El a fost exemplu de comportament şi demnitate umană, iar învăţătura lăsată de el poate fi citită astăzi. ,,Avem astăzi dovada cea mai grăitoare, după 2000 de ani, că învăţătura lui Isus este în acord cu datele ştiinţifice actuale despre creier, că modelul psihologic ilustrat de Isus, prin tot ceea ce a spus şi a demonstrat, este în mod cert benefic pentru sănătatea, pacea şi fericirea lumii. Isus este pentru mine modelul psihologic ideal al comportamentului uman. Într-un cuvânt, istoria ştiinţei nu-l poate infirma pe Isus, ci îl confirmă”. ne spune prof. universitar dr. Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog şi psihiatru, om de ştiinţă român cu mare recunoaştere internaţională, în cartea sa, intitulată în mod sugestiv ,,În căutarea sensului pierdut”.
Ceea ce ne face astăzi să-l consideram pe Isus modelul nostru este deci comportamentul Său. Toţi cei care l-au cunoscut, prieteni sau adversari recunosc că Isus a avut o viaţa ireproşabilă. Activitatea publică a lui Isus este caracterizată de câteva trăsături: acţiunile şi cuvintele sale sunt în acord, în activitatea sa el se angajează total, dând dovadă de mărturie sinceră, se dăruieşte total misiunii sale, nici un adversar al său nu a formulat vreun reproş la adresa sa, iar în ceea ce priveşte viaţa morală, nu s-a constatat nici cea mai mică greşeală sau slăbiciune umană, viaţa lui Isus rămâne un exemplu de excepţie chiar dacă unii i-au negat divinitatea. Atunci când învaţa pe ceilalţi în legătură cu legea lui Dumnezeu, Isus nu cere sfatul nimănui; întotdeauna şi oriunde decide singur, ca un suveran, cu încrederea şi autoritatea celui care ştie: ,,Predică ca unul care are autoritate şi nu ca scribii” (Mt 7,29), constată unii dintre ascultătorii săi, alţii se miră.

Asemeni lui Dumnezeu Tatăl, Isus a fost şi este iubire: ,,Iubirea este un alt imperativ al învăţăturii cristice, folosită de Isus în sintagma <<Iubiţi-vă unii pe alţii aşa cum şi eu v-am iubit>>. Prin acest îndemn, Isus anticipa cu un avans de 2000 de ani conceptele fizicii cuantice şi cele ale neurofiziologiei emoţiilor”.[1] Pe parcursul vieţii sale, Isus nu a făcut nimic care să intre în contradicţie cu iubirea. Un exemplu potrivit şi elocvent putem găsi în In 4, 1-26 unde Isus poartă o discuţie cu o femeie samariteană care era şi imorală. Când Isus îi cere apă, ea a spus: „Cum Tu, Iudeu, ceri să bei de la mine, femeie Samariteancă? Iudeii, în adevăr, n-au legături cu Samaritenii” (In 4, 9). Orice legătură  socială cu samaritenii era privită ca un lucru respingător, şi totuşi Isus îi cere acestei femei să îi dea puţină apă să bea. El foloseşte apoi această nevoie esenţială pe care o are, ca ocazie de a-i vorbi despre „apa vie” care tâşneşte „în viaţa veşnică” (In4, 10;14)

Isus este modelul nostru pentru că ne dă exemplu de comportament,  de comunicare şi mai ales de iubire, aspecte ale vieţii în care noi oamenii suntem de multe ori deficitari.

În concluzie putem afirma că, Isus este modelul care transcede omul. Omul tinde şi caută să-l egaleze, fără însă a atinge vreodată  statutul Său.


[1] D.C. Dulcan, op.cit., 237

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>