Adevărata dreptate se află în Legea lui Dumnezeu

În partea a doua a predicii de pe munte, Isus subliniază diferitele aspecte morale ale timpului său, dar care trezesc un sentiment de puternică actualitate. Isus  descoperă frământările omului, cunoaşte problemele cu care se confruntă şi prezintă învăţătura sa în cuvinte pe care acesta să le inţeleagă. El scoate in evidenta respectul faţă de Legea lui Dumnezeu (Decalogul sau cele Zece porunci).

Isus accentuează: „Să nu credeţi că am venit să desfiinţez Legea sau Profeţii. Nu am venit să desfiinţez, ci să împlinesc”(Mt 5, 18).

„Dacă dreptatea voastră nu o va întrece cu mult pe cea a cărturarilor şi a fariseilor, nu veţi intra în împărătia cerurilor” (Mt 5, 20).

Pentru Isus, Legea a fost foarte importantă, El a interpretat-o, dar a şi respectat-o. Isus a fost foarte supus în a asculta de Dumnezeu şi de Legea sa, unii îl apreciau cu uimire, iar cei care întelegeu Legea în mod greşit îl condamnau. El este cu siguranţă un model care respectă şi împlineşte Legea. Pentru că El respecta Legea şi învăţăturile sfinte, poporul i-a recunoscut autoritatea şi l-a numit „Învăţător”.

Isus împlineşte şi perfecţionează  Legea atunci când se exprima astfel: „Aţi auzit că s-a spus celor din vechime:<<Să nu ucizi!>> Dacă cineva comite o crimă, va fi condamnat la judecată. Dar eu vă spun că oricine se mânie pe fratele său, va fi condamnat la judecată. Dacă cineva îi spune fratelui său prostule! va fi condamnat de Sinedriu. Dacă îi spune nebunule! Va fi condamnat la focul gheenei. Aşadar, dacă îţi aduci darul tău la altar şi acolo îţi aminteşti că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă darul tău acolo, în faţa altarului, du-te, împacă-te mai întâi cu fratele tău, şi apoi vino să-ţi oferi darul”(Mt, 5, 21 – 25).

„Si aţi mai auzit că s-a spus celor din vechime:<<Să nu faci jurământ fals>>. Eu însă vă spun:să nu juri deloc, ci cuvântul vostru să fie: da, da; nu, nu. Ceea ce este în plus este de la Cel Rău”( Mt 5, 33 – 35).

Isus îi combate şi pe cei care aplicau Legea talionului: „Aţi auzit că s-a  spus: <<Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte>>. Eu însă vă spun:să nu vă împotriviţi celui rău; ba mai mult, dacă cineva te loveşte peste obrazul drept, întoarce-i-l şi pe celălalt. Celui care vrea să te judece şi să-ţi ia tunica, lasă-i şi mantia, iar dacă cineva te-ar constrânge să faci o mie de paşi, mergi cu el două. Celui care îţi cere, dă-i, şi nu întoarce spatele celui care vrea să ia de la tine cu împrumut” (Mt 5, 38 – 42).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>