Cum sunt copiii la începutul secolului XXI

În cartea  intitulată „Părinţi străluciţi, profesori fascinanţi”, Dr. Augusto Cury,  psihiatru şi psihoterapeut care timp de 17 ani a cercetat modul în care se dezvoltă inteligenţa, face analiza societăţii contemporane ajungând la concluzia că singurătatea nu  a fost niciodata mai intensă ca în zilele noastre: părinţii nu îşi mai arată sentimentele în faţa  copiilor, copiii îşi ascund lacrimile în faţa părinţilor, iar profesorii îşi apără demnitatea  prin autoritarism. Dr Augusto Cury spune deasemeni că astăzi, cantitatea de informaţie  este mult mai mare decăt până acum, dar copiii, preadolescentii, adolescentii nu sunt  formaţi pentru a gândi, ci  doar pentru a repeta informaţii.

Dr. Augusto Cury spune că părinţii actuali au vrut să compenseze lipsurile copilăriei lor  şi au incercat să dea copiilor ceea ce este mai bun în viziunea lor: cele mai frumoase  jucării, haine, cea mai bună mâncare,  timp nelimitat pentru televizor şi calculator. Altii le-au umplut  timpul liber copiilor cu activităţi precum: învăţarea limbilor străine, lecţii de muzică,  dans, informatică. Aceste lucruri nu sunt rele, constată autorul, dar  cel puţin unele dintre  ele blocheză copilăria. Copilul are nevoie de timp să inventeze, să sufere decepţii, să  înfrunte riscuri, să se joace.

Dr. Augusto Cury atrage atenţia că sistemul actual de învăţământ pune accent pe multă  informaţie, care de foarte multe ori este inutilă, ceea ce duce la blocarea inteligenţei. Cu alte cuvinte atăt părinţii cât şi copiii au devenit un fel de  roboţi , care repetă informaţii, părinţii maşini de muncit iar copiii maşini de învăţat.

Datorită ”bombardarii” cu prea multă informaţie, copiii ştiu să rezolve calcule matematice dificile, dar nu învată să rezolve conflictele existenţiale, nu stiu cum să abordeze eşecurile. Astfel, memoria copiilor s-a transformat într-un depozit, ceea ce duce la utilizarea greşită a funcţiilor memoriei. Copiii au pierdut plăcerea de a învăţa, povara informaţiilor de tot felul este prea grea, nu mai găsesc plăcere în lucrurile mici care fac parte din viaţa cotidiană ci, au nevoie să facă în permanenţă altceva. Copiii au devenit instabili, tot timpul nemulţumiţi.

Astăzi, copiii cunosc foarte multe lucruri legate de lumea înconjurătoare, dar nu stiu nimic despre lumea lor interioară, acest lucru se întâmplă pentru că în loc să fie formaţi ei sunt mai mult informaţi. Copiii nu mai stiu să sară în ajutorul aproapelui, nu îşi cer iertare, nu dau dovadă de empatie, nu îşi recunosc limitele.

Pe măsură ce copiii cresc, caută plăceri de moment consumând tutun, alcool şi droguri.

Dacă analizăm cele spuse mai sus constatăm de fapt, că toate aceste lipsuri în formarea copiilor se datorează faptului că atât şcoala, dar mai ales familia nu pune accent în educaţia tinerelor vlăstare pe învăţătura lui Isus, deci pe valorile creştine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>