Isus vorbeşte prin parabole

Parabola sau pilda este o povestire din care se desprinde o învăţătură şi care ascunde adevăruri teologice profunde, cu implicaţii hotarâtoare pentru trăirea credinţei.

Pentru a vesti Împărăţia lui Dumnezeu, Isus foloseşte foarte multe parabole. Dar deşi Isus foloseşte un limbaj simplu, mulţi dintre cei care il ascultau nu reuşeau să-l înţeleagă. Trebuie reţinut faptul că, atât în timpul lui Isus căt  şi astăzi, parabolele pot fi înţelese dacă sunt interpretate în spirit de credinţă, cu sinceritate şi disponibilitate.

De ce vorbea Isus în parabole?

Isus vorbea în parabole pentru ca învăţătura lui să fie înţeleasă mai uşor şi pentru ca ascultătorii să-şi pună întrebări cu privire la viaţa lor.

Apostolii l-au întrebat pe Isus, de ce vorbeşte în parabole ascultătorilor săi: “De ce le vorbeşti în pilde?” Isus le-a răspuns: “Pentru că vouă v-a fost dat să cunoaşteţi tainele Împărăţiei cerurilor, iar lor nu le-a fost dat. Căci celui ce are i se va da şi va avea de prisos, iar de la cel ce n-are se va lua chiar şi ce are. De aceea le vorbesc în pilde, pentru că ei, deşi văd, nu văd, şi deşi aud, nu aud, nici nu înţeleg” (M13, 10-13).

Parabolele lui Isus se impart în două grupe:

–          Parabole care se referă la comportamentul ascultătorilor lui Isus. Prin aceste parabole Isus recomandă un comportament exemplar (exemplu parabola Samariteanul milostiv) sau conţin exemple ce nu trebuie urmate în nici un caz ( servitorul neîndurător, arendaşii ucigaşi, fecioarele nechibzuite).

–          Parabole care explică comportamentul lui Isus şi totodată cel al lui Dumnezeu faţă de oameni (Fiul risipitor, lucrătorii la vie, semănătorul).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>