Isus îl învie pe Lazăr


Minunea ne constrânge a fi atenţi, a observa că Dumnezeu este alături de noi. Edificatoare în acest sens este minunea Învierii lui Lazăr. Isus se afla în altă parte decât în Betania, acolo unde erau fraţii: Lazăr, Marta şi Maria. Lazăr, fiind bolnav, i se trimite răspuns lui Isus să vină pentru a-l vindeca. Isus nu vine. Lazăr moare. Am putea spune că intenţionat îl lasă să moară. Ba mai mult, pentru orice om aflat în suferinţă, calmul pe care îl are Isus, devine enervant.

Oricine, văzând calmul de care dă dovadă Isus poate să îşi dea seama că el avea situaţia în mâini. Ştia că, deşi e o încercare pentru cei din jur, pentru el, va fi un moment de har. Era timpul ca Dumnezeu Tatăl, prin intermediul Duhului Sfânt şi al Fiului, să arate oamenilor cine este autorul vieţii.  De fapt, moartea lui Lazăr este doar un pretext pentru ca Isus să lanseze o nouă învăţătură legată de atotputernicia sa în privinţa vieţii. Isus se dovedeşte în acest sens un adevărat maestru al artei de a educa. El ştie că nu e suficientă teoria, mai ales în ceea ce priveşte transmiterea unor adevăruri legate de viaţă. Ca bun pedagog, vrea să însoţească teoria de un exemplu concret. Discuţia sa cu Marta confirmă această teorie: ,,Fratele tău va învia”. ,,Ştiu, pare să fie convinsă Marta, va învia în ziua de apoi”. Nu, acum va învia, o asigură Isus, pentru că eu sunt învierea şi viaţa. Când a considerat însă că şi-a atins scopul, când a constatat că cele două surori şi mulţimea care îl înconjura au înţeles cine este cu adevărat, ,,învierea şi viaţa”, mişcat de durerea lor sinceră, omul Isus plânge. Este cea mai profundă lecţie de viaţă dată cuiva în istorie.

Un bun pedagog ştie că ori de câte ori vorbeşti cu un copil, ca să te faci înţeles şi să nu-i fie frică, trebuie să te apleci şi să-i vorbeşti de la nivelul lui. Copilul nu trebuie să te perceapă ca fiind mai mare ca el. Te va înţelege dacă îi vorbeşti de la nivelul lui. Isus adoptă o astfel de iniţiativă. Mai ştie el că, pe lângă a da un exemplu concret când vrei să transmiţi o teorie importantă, la fel de important e să ştii să te cobori la nivelul celui căruia vrei să-i transmiţi teoria. De aceea, mişcat de durerea celor două surori, şi el plânge. Se coboară la nivelul lor pentru a le arăta că îi pasă. Le respectă sentimentele şi devine solidar cu ele, apoi intervine surpriza.  Isus cere să fie dus la mormântul lui Lazăr, la locul care a declanşat atâta suferinţă, acolo de unde, fizic vorbind, un om nu mai poate să treacă. Isus vrea să redea speranţa exact de acolo de unde credem noi că am înmormântat-o. Şi face minunea! ,,Lazăre, vino afară!” Iar mortul, cu mâinile şi cu picioarele înfăşurate iese afară.

One thought on “Isus îl învie pe Lazăr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>