Isus alungă vânzătorii din Templu

După intrarea glorioasă în Ierusalim, Isus se îndreptă către Templu.
Piaţa Necredincioşilor de la intrarea în Templului era ocupată de o mare mulţime de oameni care făceau multă gălăgie. Se auzeau în mod deosebit glasurile stridente ale zarafilor care ofereu moneda Templului cu care pelerinii vor putea plăti pentru răscumpărarea sufletului lor.

Orice alta monedă (romană sau greacă) era impură. Tot în acelaşi perimetru se aflau prăvăliile leviţilor care vindeau sare, pâine, tămâie şi ulei pentru ofrande şi tarabele unde se puteau lua însemnele cu care se puteau cumpăra animale pentru jertfă: miei, berbeci, iezi etc. Totul în jur scotea în evidenţă un mediu propice afacerilor al căror monopol era deţinut de clasa sacerdotală şi în mod deosebit de familia lui Ana şi Caiafa. Toţi cei veniţi acolo ştiau acest lucru.

Poate că pe Isus în adolescenţa sa, toate aceste lucruri l-au făcut să se mire sau l-au amuzat, dar în timpul vieţii sale publice de fiecare dată când venea la Ierusalim toate acestea îl înfuriau. Pentru fiecare iudeu deci şi pentru Isus, Templu reprezenta locul unde se putea întâlni în mod concret cu Dumnezeu. Astfel pentru a nu mai spurca nimeni Templul, pentru a se termina cu afacerile şi negoţul de această dată, Isus nu numai că se înfurie ci acţionează, porneşte la atac. Lui Isus nu-i pasă dacă cei pe care îi alungă sunt preoţi sau leviţi. “A făcut un bici de ştreanguri şi i-a scos pe toţi afară din Templu, împreună cu oile şi boii; a vărsat banii schimbătorilor şi le-a răsturnat mesele. Şi le-a zis celor care vindeau porumbei:
<Ridicaţi acestea de aici şi nu faceţi din casa Tatălui Meu o casă de negustorie>”(In 2, 15-16).
Urmează apoi o dispută între Isus, farisei şi oamenii Templului care îl întreabă ce îl îndreptăţeşte să actioneze astfel. Isus le răspunde: “Stricaţi Templul acesta şi în trei zile îl voi ridica”(In 2, 19).
Răspunsul dat de Isus îi intrigă mai mult: “Au trebuit patruzeci şi şase de ani ca să se zidească Templul acesta şi Tu îl vei ridica în trei zile? Dar El le vorbea despre Templul trupului Său” (In 2, 20- 21).

Isus dorea să facă cunoscut tuturor că Templul unde toţi se pot întâlni cu Dumnezeu va fi înlocuit cu trupul Său, ceea ce n-au înţeles cei care l-au interogat. Acest eveniment a făcut ca tensiunile să crească şi mai mult, fapt care va duce în următoarele zile la crucificarea lui Isus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>