Isus în Grădina Ghetsemani

     După ce au luat Cina, Isus şi ucenicii săi, au cântat Hallel-ul, actul de mulţumire de la finalul mesei şi au plecat spre Grădina Ghetsemani sau Grădina Măslinilor care se află pe drumul spre Betania. Această grădină se numeşte a Măslinilor pentru că este  de fapt o livadă plină cu măslini dar şi cu teascuri cu ajutorul cărora se producea uleiul de măsline. Acesta este locul unde a poposit Isus împreună cu apostolii săi de multe ori. Aici Isus se simţea bine, în largul său.


Nu era noapte încă iar luna plină răspândea o lumină palidă în ziua de 14 a lunii nisan. Au traversat oraşul pe jos. Erau obosiţi şi osteniţi când au ajuns în Grădina Măslinilor. Isus îi lasă pe o parte dintre apostoli să se odihnească şi îi ia cu el pe Petru, Ioan şi Iacob. Mai merge putin Isus împreună cu cei trei si face din nou popas şi le spune: „Întristat este sufletul meu până la moarte. Rămâneţi aici şi privegheaţi până la moarte” E vremea încercării. Se depărtează de ei „ca la o aruncătură de piatră” – ceea ce nu-i cine ştie ce – şi îngenunchind, începe a se ruga. Ucenicii se culcă şi dorm. El pătrunde într-o noapte a suferinţei şi a luptei” (Mt 26, 36-46, Mc 14, 32 -42, Lc 22, 40-46, In 18, 1). De trei ori se va întoarce Isus la ucenicii săi, de fiecare dată îi găseşte dormind.

În acest moment de nelinişte şi durere sufletească Isus îl roagă pe Tatăl ceresc să facă astfel încât să treacă de la El acest pahar al suferinţei şi durerii ce urma sa vină: „Tată, dacă vrei , depărtează paharul acesta de la Mine! Totuşi, facă-se nu voia Mea, ci a Ta” (Lc 22, 42).

Luca ne relatează că în timp ce Isus se ruga, sudoarea lui  se transformă în sînge: „A ajuns într-un chin ca de moarte şi a început să se roage şi mai fierbinte; şi sudoarea I se făcuse ca nişte picături mari de sânge care cădeau pe pământ”(Lc 22, 44).

     Când îi trezeşte a treia oară pe ucenici, Isus dovedeşte că a reuşit să domine starea de nelinişte şi le spune: „Sculaţi-vă să mergem. Iată, cel care m-a vândut s-a apropiat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>