Arestarea lui Isus

     Evanghelistul Ioan ne relatează că Iuda a venit în Grădina Măslinilor însoţit de o cohortă de soldaţi şi de gărzile trimise de marii preoţi, de cărturari şi de bătrânii poporului. Soldaţii şi gărzile au venit acolo cu felinare, făclii, săbii şi ciomege. Iuda le-a spus celor care îl însoţeau că, Isus este acela pe care el îl va săruta.

     Putem trage o concluzie şi anume aceea că Isus nu era foarte cunoscut în Ierusalim. Isus nu era cunoscut de către romani dar aceştia erau foarte bine informaţi în legatură cu Isus. În fiecare an cu ocazia Paştelui, romanii erau în stare de alarmă dar mai ales acum când se produseseră tulburări – arestarea lui Baraba „împreună cu nişte răzvrătiţi, care în răscoală săvârşiseră ucidere” (Mc 15,7).
Iuda le spune celor care îl însoţeau: „Cel pe care îl voi săruta, acela este; prideţi-l!” În Orient era ceva obişnuit ca cineva să-i sărute mâna învăţătorului iar sărutul de pace era ceva curent. Dar Iuda a dorit să le dea celor care îl însoţeau un semn. Atunci ucenicii au mimat o anumită rezistentă, iar Petru îi taie urechea lui Malhus, un servitor al marelui preot. Isus i-a zis lui Petru: „Pune-ţi sabia la locul ei, căci toţi cei care pun mâna pe sabie, de sabie vor pieri! Sau crezi că n-aş putea să-l rog pe Tatăl meu şi mi-ar pune îndată la dispoziţie mai mult de douăsprezece legiuni de îngeri? Dar cum s-ar mai împlini scripturile, că aşa trebuie sa fie? Nu voi bea paharul pe care mi l-a dat Tatăl să-l beau?” (Mt 26, 52-53). Isus, atingând urechea lui Malhu, l-a vindecat.

     Dupa aceea, Isus, se adresează celor care au venit la el, marilor preoţi, comandanţilor gărzii templului: „Aţi ieşit cu sabii şi cu ciomege ca împotriva unui tâlhar? Când eram cu voi zi de zi în templu, nu aţi pus mâinile pe mine. Dar acesta este ceasul vostru şi puterea întunericului”(Lc 22,52-53). Atunci l-au prins pe Isus şi l-au legat. Ucenicii, cei care au fost tot timpul aproape de Isus au fugit. Petru, însă, îl urma de departe, împreună cu Ioan.
Referinţe bibliografice – Mica Biblie – Iaşi: Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Bucureşti 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>