Isus în casa lui Anna

     Dupa ce a fost arestat, Isus este dus mai întâi în casa lui Anna, socrul Marelui Preot, Caiafa.

     Despre Anna se poate spune că a fost Mare Preot şi că nu avea o reputaţie bună. Anna nu mai era arhiereul care pătrundea în Sfânta Sfintelor, dar îşi păstra numele de Mare Preot. El a fost Mare Preot mulţi ani, timp în care a căzut la învoială cu romanii şi cu Irod, iar când romanii s-au debarasat de el, a reuşit să transmită funcţia fiilor săi sau ginerelui său Caiafa. Din punct de vedere juridic nu este justificată ducerea lui Isus în faţa lui Anna.

     Deşi sentinţa pentru Isus – condamnarea la moarte –  fusese dată cu câteva zile în urmă, Anna l-a întrebat pe Isus despre ucenicii şi învăţătura lui. Isus i-a răspuns: “Eu am vorbit lumii pe faţă. Întodeauna am învăţat în sinagogă şi în templu, unde se adunau toţi iudeii. N-am vorbit nimic pe ascuns. De ce ma întrebi pe mine? Întreabă-i pe cei care au auzit ce le-am vorbit: iată, ei stiu ce am spus” (In 18, 20-21). Un angajat al templului îi dă o palmă lui Isus pentru răspunsul pe care l-a dat deşi era interzisă lovirea unui inculpat. La procesul lui Isus nu sunt respectate regulile, paznicii săi îl vor lovi de multe ori.

     În curtea lui Anna a ajuns şi Petru, după cum ne relatează Ioan, se pare cu ajutorul unui membru al Sanhedrinului. Unii spun că această persoană cu mare influenţă în faţa lui Anna ar fi Nicodim, care a fost şi ucenicul lui Isus şi care datorită puterii pe care o avea l-a introdus pe Petru în curtea lui Anna. Nicodim ar fi putut spune la intrare că, Petru fiind ucenicul lui Isus poate fi citat ca martor în proces. Astfel Petru care voia să ştie ce se va întâmpla cu Isus a putut sta o mare parte din noapte în mijlocul poliţiştilor şi a servitorilor fără a fi recunoscut. Dar la un moment dat, Petru este recunoscut de către servitori si îl trădează pe Isus. Nu după mult timp cântă cocoşul a treia oară şi lui Petru i se deschid ochii minţii realizând că l-a tradat pe Isus, iar Isus este scos din casa lui Anna pentru a fi dus la Caiafa, unde va începe procesul său. Ochii lui Isus şi ai lui Petru se întâlnesc. Petru înspăimântat de ceea ce făcuse imploră iertarea iar Isus prin privirea sa îl asigură pe Petru că ştia că aşa se va întâmpla (îi spusese de fapt la Cina cea de Taină) şi că deja l-a iertat. Petru pleacă plângând……. Se spune că Petru a plâns atât de mult încât, pe obrajii săi s-au format nişte riduri foarte adânci care se asemănau cu două şanţuri.

     Pentru Isus este momentul în care începe cu adevărat patima sa.

     Referinţe bibliografice: Jacques Duquesne, Isus, Humanitas, 1995.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>