Nazaret, localitatea copilăriei şi adolescenţei lui Isus

Nazaretul Galileei este locul de naştere al Sfintei Fecioare Maria şi al lui Iosif, tatăl purtător de grijă al lui Isus şi în care Isus şi-a petrecut anii copilăriei şi ai adolescenţei.
Nazaretul nu este pomenit în nici un document istoric în afară de Evanghelii.

În perioada antică, Nazaretul era doar un mic sat, necunoscut , o văgăună. Exista în Nazaret un izvor,iar lângă acesta un loc de popas pentru caravanele care veneau din ţinuturile aride. Mai era loc şi pentru sedentarii care se puteau stabili acolo: aveau apă pentru vite, pentru a iriga pamântul şi puteau vinde caravinierilor mici obiecte artizanale şi hrană. Existau şi nişte peşteri în coasta dealurilor în care se păstrau alimentele, dar erau folosite şi pentru locuit.

Casele din timpul lui Isus erau construite din chirpici, erau joase lipsite de confort, care aveu acoperiş orizontal făcut din ramuri împletite puse pe căpriori şi acoperite cu lut, astfel încât deasupra casei se forma o terasă pe care se urca cu o scară exterioară. Pe acestă terasă se putea dormi în nopţile fierbinţi, se putea lua masa, se uscau rufele sau fructele. Fiecare casă era prevăzută cu terasă aceasta fiind foarte necesară pentru viaţa de zi cu zi. Deuteronomul, una din cărţile Vechiului Testament, prescria: “De vei zidi casă nouă, să faci apărătoare pe marginea acoperişului tău, ca să nu aduci sânge asupra casei tale când va cădea cineva de pe ea” (Dt 22,8).

În timpul vieţii lui Isus, în Nazaret trăiau un număr nesemnificativ de evrei, cei mai mulţi erau păgâni: fenicieni, sirieni, arabi, greci care se statorniciseră acolo. Galileea înseamnă “pământ al păgânilor”. Unii dintre ei au fost convertiţi cu forţa pentru a putea cultiva pământul şi pentru a face negoţ. Cei care cultivau pământul trebuiau să fie puri. Nu se admiteau produse obţinute din mâini neevreeşti de către evreii din Palestina dar şi de către cei care trăiau în afara Palestinei. Era renumit uleiul de măsline obţinut în Galileea dar şi grîul se bucura de o bună reputaţie.
În secolul al IV lea dC, Nazaretul a fost inclus în reţeaua de localităti importante pentru pelerinaje şi astfel numărul locuitorilort s-a mărit devenid un frumos şi modern oraş al zilelor noastre, plin de viaţă şi de animaţie, tipic Orientului Mijlociu.
În perioada bizantină cele mai renumite locuri de pelerinaj erau: Izvorul Maicii Domnului, în preajma căruia a avut loc Buna vestire, Peştera – Atelierul lui Iosif, Sinagoga în care a învăţat Isus şi Muntele Prăpastiei, de pe care au vrut să-l arunce consătenii săi.

În Piaţa Veche a oraşului, un spaţiu aparte pentru credincioşii creştini, se găsesc astăzi, mai multe biserici vechi: Biserica Greco-ortodoxă Arhanghelul Gabriel, Biserica-Sinagogă, Biserica catolică a Bunei-Vestiri a Maicii Domnului construită pe locul casei Maicii Domnului şi a Tâmplarului Iosif.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>