Isus la doisprezece ani

Evanghelistul Luca ne relatează că era vremea Paştelui şi Isus mergea cu părinţii săi în pelerinajul anual la Templul din Ierusalim. Cu această ocazie el trebuia să se întâlnescă şi cu învăţătorii Legii pentru a-şi întregi educaţia religioasă şi să-şi testeze cunoştinţele răspunzând întrebărilor lor. Învăţătorii Legii erau oameni care aveau alte meserii, atunci când nu învăţau în Templu ca voluntari.

Ei răspundeau atât întrebărilor puse de pelerini, dar mai ales îi întâmpinau şi îi pregăteau pe copiii care la vârsta de treisprezece ani deveneau maturi din punct de vedere religios, adică deveneau maturi în a respecta Legea.
Isus avea deja doisprezece ani, trebuia să împlinească treisprezece, iar atunci va avea loc sărbătoarea bat mitzvah care marca intrarea în maturitate, devenind astfel un evreu responsabil în faţa legilor.
Ajunşi la Ierusalim,mai întăi, Iosif şi Maria si-au construit un cort în afara oaraşului, în Grădina Măslinilor, acolo unde era locul celor din Nazaret. Probabil că în acest timp Isus se uita vrăjit către oraş, uluit de măreţia Templului, de acea clădire impozantă care strălucea în bătaia soarelui.

Apoi s-au îndreptat către Templu, au cumpărat moneda Templului, pentru că nu se putea plăti impozitul către Templu cu moneda romană. Aici au întâlnit negustorii cu animale pentru jertfă: porumbei şi columbe, boi pentru cei înstăriţi, oi şi miei pentru cei mai mulţi. Isus şi ai săi se aflau în mijlocul unei gloate, unde se făceu simţite zgomotele de coteţ şi de grajd, mirosul de balegă, de animale şi de mirodenii, fumul de carne prăjită, zarva mulţimii, rugile şi cântarile celor cucernici. Au plătit preoţilor preţul răscumpărării fiecărui suflet din familia lor, apoi trec de colonade şi urcă treptele de piatră ajungând în pridvorul femeilor. Maria şi Isus vor rămâne acolo. Iosif merge în pridvorul lui Israel unde este locul credincioşilor de parte bărbătească. Are cu el un miel pe care îl sacrifică şi îşi oferă întreaga fiinţă lui Dumnezeu.
După ce si-au îndeplinit actele de pietate şi au făcut cumpărăturile, Maria şi Iosif se întorc înapoi la cortul lor, în afara zidurilor oraşului. Copilul Isus a frecventat, încă din prima zi, una dintre sălile de studiu care se aflau în preajma Sinagogii Templului, pentru a primi învăţătura de la învăţătorii Legii.
Evanghelistul Luca ne spune ca atunci „când s-au împlinit zilele”, Iosif şi Maria împreună cu toţi cei care veniseră din Nazaret, au pornit înapoi către casă. Isus a rămas însă în Templu. Părinţii lui nu şi-au dat seama de la început pentru că în astfel de momente cei maturi îşi strâng corturile, îşi îngrămădesc cumpărăturile de tot felul pe care le-au făcut cu ocazia venirii la Ierusalim, măgarii rag, iar copiii nerăbdători o iau înainte.
Iosif şi Maria au constatat absenţa copilului, abia seara, în momentul înălţării cortului pentru popasul de seară. Nimeni nu-l văzuse. Iosif şi Maria îngrjoraţi s-au întors înapoi la Ierusalim.
Evanghelistul ne spune că l-au găsit pe Isus după trei zile. Copilul era aşezat în mijlocul învăţătorilor, pe care îi ascultă şi îi întreabă şi care la rândul lor îi puneau întrebări. Luca ne spune în continuare că, învăţătorii erau surprinşi de întrebările şi de înteligenţa acestui copil supradotat.
Maria îl întrebă pe Isus: „Fiule de ce ne-ai făcut nouă aşa?” Isus răspunde: „De ce era să mă căutaţi? Oare, nu ştiaţi că în cele ale Tatălui Meu trebuie să fiu?”. Maria şi Iosif nu au înţeles aceste cuvinte pe care le păstrau în inimile lor. După toate acestea, copilul i-a urmat neîntârziat, după cum ne încredinţează evanghelistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>