Au copiat la examen

Dacă, după ce s-a terminat un examen, te afli printre cei care au participat la acel examen, auzi tot felul de discuţii legate de cele întâmplate în sala de examen. Dar cel mai discutat subiect este cel legat de copiat. Unii încep să se laude cu metodele folosite, alţii se laudă că profesorul nu i-a văzut, altii că profesorul i-a lăsat….s.a.m.d.

Sunt în schimb, o parte care spun că, s-au concentrat asupra subiectelor şi pentru că au învăţat au reuşit să rezolve toate subiectele. Aceştia fac parte din categoria celor care merită toate laudele, “cinste lor”!
După unele statistici făcute de sociologi, aproximativ două treimi dintre studenţii români copiază la examene, astfel de metode fiind practicate şi de elevii din liceu şi de cei din gimnaziu.
O problemă care ridică mari semene de întrebare este aceea că o mare parte dintre cei care practică copiatul nu au nici cea mai mica mustrare de conştiinţă, nici o urma de vinovăţie sau ruşine, dovadă avem faptul că ei se laudă, povestesc ce au făcut la cei din jur.
Ceea ce ar trebui să ştie, fiecare elev şi student şi profesor, este faptul că a copia înseamnă a fura – este furt intelectual!
Una dintre poruncile Decalogului spune: Să nu furi! Iar o vorba românească spune: “cine fură azi un ou, mâine va fura un bou”.
Furtul de orice fel este un păcat şi ne îndepărtează de Dumnezeu, iar cel care îl practică devine un om fricos, suspicios, pentru că astfel devine prietenul “tatălui minciunii”
Ce trebuie să facă cel care a copiat la diferite teste sau examene? Să înceteze, să regrete, să-şi spele păcatul şi să ia hotărâri. Să se uite adânc în sufletul lui şi să se întrebe: ce fel de om vreu sa fiu? Să mai privească apoi în jurul lui şi să observe câţi tineri au terminat o anumită şcoală şi nu-şi practică meseria sau specialitatea aleasă sau câţi nu-şi găsesc de lucru? De ce?…… Apoi munca trebuie să devină pentru el “cea mai frumoasă distracţie”.

Marele scriitor, Alessandro Manzoni, bătrân fiind, povesteşte că în copilăria sa, obişnuia să-i viziteze deseori pe călugării capucini.
Odată aflat în mănăstire şi fiind lăsat liber de către portar a fost ispitit să meargă în cămară pentru a trage o ochiadă.. Acolo, pe rafturi erau tot felul de fructe. Îi plăceau foarte mult merele şi a văzut chiar în faţa sa nişte mere mari şi frumoase. A întins mâna să ia unul şi a privit speriat în jur să vadă dacă nu-l vede cineva. Ochii i-au căzut pe un cartonaş pe care scria:”Dumnezeu te vede!”.. “Această inscripţie m-a mişcat atât de mult, povesteşte bătrânul scriitor, încât am uitat de mere şi am luat-o la fugă. Întâmplarea aceasta m-a eliberat pentru toată viaţa de păcatul furtului”!

One thought on “Au copiat la examen

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>