La furat cireşe


Cu toţii ne amintim de “păţaniile lui Nică a lui Ştefan a Petrei” cu mătuşa Mărioara care l-a prins la furat cireşe şi sunteţi cred în asentimentul meu că sunt întâmplări hazlii, dar care în acelaşi timp sunt fapte care nu trebuiesc aplaudate şi tolerate. Cu toate acestea astfel de fapte se petrec şi astăzi pentru că cei mai mulţi nu ştiu sau nu au fost învăţaţi că a lua din proprietatea privată este furt.

Un grup de copii se lăudau că au fost la furat cireşe, că au sărit gardul în grădina respectivă. Erau foarte miraţi că “baba” a chemat poliţia, “cum pentru că am luat nişte cireşe?”
Dacă stăm puţin şi analizăm situaţia, a lua câteva cireşe dintr-un pom “trecând pe cărare” pentru că îţi este poftă, nu este păcat atât timp cât nu ai produs o pagubă mai mare, rupând copacul sau culegând toate cireşele pentru a face dulceaţă sau pentru a le vinde la piaţă.
Dar a sări gardul pentru a fura cireşe este deja un atentat la proprietatea privată a altuia.
Ce trebuie să ştie fiecare este faptul că păcatul de furt, paguba sau nedrepatea produsă nu sunt iertate de Dumnezeu până când nu este restituit bunul furat sau dat înapoi echivalentul în natură sau bani.
Ce trebuiau să facă copiii care să zicem că pofteau cireşe?, deşi faptul că ar fi poftit respectivele cireşe provoacă o stare de îndoială. Cei mai mulţi care ajung la astfel de fapte, le comit pentru a brava, pentru a se lauda cu ele . Trebuiau să ceară şi ar fi fost un fapt care nu înjoseşte nici într-un fel persoana umană.
Nu este acelaşi lucru dacă culegi cireşe din proprietatea comună, să zicem din pădurea care aparţine comunităţii, cu condiţia să nu fie distruşi pomii respectivi.
Pe lângă Cele Zece Porunci pe care Dumnezeu i le dă lui Moise pe Muntele Sinai în care este cuprinsă şi porunca “Să nu furi”, El mai dă şi “alte norme de viaţă”, una dintre ele fiind următoarea: “Pomii să nu-i strici tăindu-i cu securea; să mănânci din ei şi să nu-i tai” (Deuteronom 20, 19).
Cel care doreşte să ducă o viaţă liberă, să aibă o conştiinţă curată, trebuie să ştie că nu trebuie să se bucure de bunul altuia, pentru că nu va fi cu adevărat o bucurie. Se spune că cel care fură un anumit lucru va avea o pagubă în bunurile sale, de sute de ori mai mare decât cea provocată de el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>