Ce fel de om doresc să fiu – Stăpânirea de sine

Ce fel de om doresc să fiu

În funcţie de temperament fiecare om are anumite momente de mânie şi supărare. Pentru a înlătura aceste defecte este necesară stăpânirea de sine.
Un om puternic , stăpân pe sine, este acela care duce lupta cu sine şi care se supune autocontrolului în mod permanent. Dumnezeu îl numeşte pe acest om, adevăratul erou: „Cel care îşi ţine în frâu mânia preţuieşte mai mult decât un viteaz şi cine este stăpân pe el însuşi preţuieşte mai mult decât cel care cucereşte cetăţi” (Prov 16, 32).

Cel care doreşte să se perfecţioneze din acest punct de vedere trebuie să-şi cunoască mai întâi temperamentul. Hipocrate împarte oamenii în patru categorii temperamentale: impulsivii, flegmaticii (apaticii, insensibilii), colericii (irascibilii) şi melancolicii (pesimiştii). Nici un temperament nu este nici mai bun nici mai rău decât celelalte, deoarece fiecare are latura sa pozitiva şi latura sa negativă.

Şi ucenicii lui Isus aveau temperamente diferite: Petru era impulsiv, Iacob şi Ioan, „fiii tunetului”, erau colerici, Toma, melancolic, înclinat spre pesimism.
Înţeleptul Ben-Sirah spune: „Din vedere se cunoaşte omul şi de pe chipul feţei se cunoaşte cel înţelept. Îmbrăcămintea omului, dezvelirea dinţilor când râde şi felul cum păşeşte, trădează ce este în el” (Sir 20, 26-27).

Fiecare om se naşte cu un anumit temperament, nu şi-l alege nimeni, face parte din zestrea genetică, dar Dumnezeu l-a înzestrat pe fiecare om cu puterea de a-şi ţine sub control tendinţele temperamentale.
Cu un temperament irascibil s-a născut, a trăit şi a murit Sfântul Clement Hofbauer. Se spune că odată acest sfânt cerşea în Varşovia bani pentru construcţia unui orfelinat. A intrat într-un birt, s-a apropiat de masa unde trei bărbaţi jucau cărţi şi a cerut o mică pomană. Unul dintre bărbaţi l-a înjurat şi l-a scuipat în faţă. Sfântul şi-a scos batista din buzunar cu calm, şi-a şters faţa şi a zis: „Asta a fost pentru mine. Acum vă rog să daţi ceva şi pentru orfanii mei”. Uluit, cel care îl scuipase, scoate portmoneul din buzunar şi îi dă toţi banii pe care îi avea.

Isus ne-a demostrat prin viaţa sa ce înseamnă stăpânirea de sine. Să ne gândim la: Isus în faţa celor care îl scuipau şi îl pălmuiau, Isus în faţa Marelui Preot, Isus în faţa lui Pilat, Isus biciuit de către soldaţi, Isus pe cruce…..Toate acestea le-a îndurat pentru ca atunci când ne va fi greu să îl avem exemplu.

Referinţe bibliografice: Pr. Claudiu Dumea, Viciile capitale, Editura Sapientia, Iaşi, 2003.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>