Ce fel de om doresc să fiu – Blândeţea

Ce fel de om doresc să fiu

Blândeţea este o altă calitate a sufletului omenesc care se opune mâniei. Desigur modelul demn de urmat pentru orice om este Isus. El ne spune: „Învăţaţi de la mine căci sunt blând şi smerit cu inima”.
Blândeţea se afla în toată fiinţa lui Isus: pe chipul său, în mersul său, în comportamentul său, în mişcările şi gesturile sale, în modul de a trata persoanele, în intonaţia vocii.

Să ne închipuim că auzim vocea lui Isus atunci cînd îi spunea femeii adultere: „Femeie, nimeni nu te-a condamnat?” „Nimeni, Doamne!” „Nici eu nu te condamn. Mergi şi nu mai păcătui.”
Să ne mai inchipuim că auzim vocea lui Isus când spunea mulţimilor „Veniţi la mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi eu vă voi da odihnă. Luaţi jugul meu asupra voastră şi învăţaţi de la mine, căcă sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre. Căci jugul meu este plăcut şi povara mea este uşoară”(Mt 11, 28-30).

De la Isus trebuie să înveţe orice om ce înseamnă blândeţea ca stil de viaţă, blândeţea totală care ne cere să evitîm orice formă de brutalitate, de agresivitate, de violenţă în cuvinte, în gesturi, în mişcări, în felul de a trata oamenii şi lucrurile: scaunele, mesele, uşile…….etc.

Isus arată care este şi recompensa pentru cei blânzi: „Fericiţi cei blânzi, căci ei vor moşteni pământul”
Un om reuşeşte să cucerească virtutea blândeţii numai prin luptă eroică cu el însuşi, dar în acelaşi timp ea este darul lui Dumnezeu şi trebuie cerută prin rugăciune insistentă. Apostolul Paul o enumeră printre roadele Duhului Sfânt: „Roadele Duhului Sfânt sunt: iubirea, pacea, bunătatea, blândeţea” (Gal 5, 22-23).
Blândeţea se naşte întotdeauna din iubire, inclusiv iubirea faţă de duşmani aşa cum ne cere Isus.

Cum se mai poate dobândi blîndeţea?
-Pentru a fi blând orice om trebuie să facă pace cu Dumnezeu şi cu propria sa conştiinţă, altfel acel om va găsi tot timpul ocazii, supape, prin care războiul, nemulţumirea, tensiunea din el să răbufnească în afară.
-Pentru a fi blând orice om trebuie să ducă o viaţă ordonată, fără nopţi nedormite, fără consum de droguri sau alcool pentru că altfel acel om îşi va distruge nervii şi va fi mereu într-o stare de tensiune, de iritare, de nervozitate.

Sfântul Paul ne îndeamnă pe toţi să fim blânzi: „ca nişte aleşi ai luiDumnezeu, sfinţi şi preaiubiţi, îmbrăcaţi-vă cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă rabdare” (Col 3, 12).
Referinţe bibliografice: Pr. Claudiu Dumea, Viciile capitale, Editura Sapientia, Iaşi, 2003.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>