Ce fel de om doresc să fiu – Hărnicia

Ce fel de om doresc să fiu

Unei bătrâne în vârstă de 85 de ani i s-a luat un interviu cu ocazia zilei de naştere. Ziarista a întrebat-o ce sfat ar da persoanelor de vârsta ei.
„Păi, zice bătrâna, la vârsata noastră este foarte important să nu ne lăsăm; să ne folosim toate forţele. Dacă nu ele se ofilesc. E foarte important să fii alături de oameni şi, pe cât posibil, să-ţi câştigi existenţa făcând ceva. Asta e ceea ce ne menţine vioi şi sănătoşi”.
„Pot să vă întreb ce faceţi dumneavoastră pentru a vă câştiga existenţa la această vârstă?”, întreabă ziarista.
„Am grijă de o bătrână care locuieşte în cartierul meu”, a fost neaşteptatul şi frumosul răspuns.

„Să nu ne lăsăm” ar trebui să fie gândul fiecărui om în parte din momentul trezirii la viaţă şi până în momentul plecării din această viaţă, adică viaţa fiecărui om să fie plină de hărnicie.

Cunoaştem mai multe proverbe care elogiază omul harnic şi care conţin mult adevăr. „Cine se scoală de dimineaţă departe ajunge”, ne spune un vechi proverb iar un altul „Hărnicia e mâna dreaptă a norocului”.

În literatură găsim multe opere care laudă hărnicia şi este suficient să ne găndim numai la cunoscuta poveste a lui Ion Creangă “Fata babei şi fata moşneagului”, şi exemplele pot continua atat din literatura românească dar şi din cea universală, constatând care sunt beneficiile şi mulţumirea de care are parte omul harnic.

Maica Tereza de Calcutta ne învaţă că munca trebuie să fie pentru om cea mai plăcută şi frumoasă distracţie.

Hărnicia este virtutea opusă lenei.

În ceea ce priveşte hărnicia, un om trebuie să aibă în vedere câteva lucruri:
-Dumnezeu însuşi dă exemplu omului, El a muncit şase zile şi a şaptea s-a odihnit;
-Omul care este creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, este chemat să prelungească prin munca sa lucrarea creaţiei
-Munca este pentru om o datorie, Dumnezeu îl solicită să muncească pentru a stăpâni pământul;
-Munca este pentru om şi nu omul pentru muncă. Cu toate că prin muncă omul îşi exercită şi îşi perfecţionează capacităţile şi natura sa, el nu trebuie să devină sclavul muncii sale.
-Însuşi Dumnezeu munceşte, el este primul muncitor din lume, el a făcut cerul şi pământul şi tot ce se află pe ele. Adam şi Eva au fost puşi să muncească înainte de căderea în păcat, munca fiind una din bucuriile paradisului.
– Nu numai Dumnezeu munceşte, nu numai Fiul lui Dumnezeu munceşte, nu numai omul munceşte, ci toate creaturile universului muncesc. Nu există în univers atom care să nu aibă un scop al său şi care să nu muncească pentru atingerea scopului său.
-Munca este izvor de bucurie, bucuria este de neconceput fără muncă. La bucuria realizării unor idealuri măreţe se poate ajunge numai prin muncă statornică. Acest lucru confirmă ideea conform căreia geniul este 1% inspiraţie şi 99% transpiraţie.
-Omul trebuie să tindă, să aibă un ideal pe pământ. Munca nu este facultativă. Ea ţine de structura ontologică a omului.

Motivaţiile muncii pentru om:
– prin muncă omul îşi menţine existenţa;
– munca este necesară pentru dezvoltarea persoanei umane.

Sfânta Scriptură ne prezintă multe momente care au ca temă hărnicia, dar modelul divin pentru orice om trebuie să fie Isus, tâmplarul din Nazaret şi răstignitul de pe Calvar. Învăţătura lui Isus ne prezintă parabole care fac referire la efort şi hărnicie. Un exemplu este parabola „Talanţii” prin care Isus ne cere să fructificăm talanţii, darurile, forţele pe care le-am primit de la Dumnezeu. Sentinţa pentru cel care a folosit bine talanţii este: „Bine slujitor bun şi credincios. Ai fostcredincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri. Intră în bucuria stăpânului tău” (Mt 25, 14-30).

Sfântul Paul se dă pe sine ca exemplu de hărnicie: Voi ştiţi că n-am mâncat de pomană pâinea nimănui, ci, lucrând şi ostenindu-ne, am muncit zi şi noapte, ca să nu fim povară nimănui dintre voi….Când eram la voi vă spuneam lămurit: „Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce!” Auzim însă că unii dintre voi trăiesc în dezordine, nu lucrează nimic, ci se ţin de nimicuri. Îndemnăm pe oamenii aceştia şi îi sfătium în Domnul nostru Isus Cristos să-şi mănânce pâinea lucrând în linişte(2Tes 3, 7-12).

One thought on “Ce fel de om doresc să fiu – Hărnicia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>