Ce fel de om doresc să fiu – Lăcomia

Ce fel de om doresc să fiu

Pentru a arăta ce înseamnă lăcomia, Isus a spus parabola “Bogatul petrecăreţ şi Lazăr cel sărac”:
“Era un bogat care se îmbrăca în purpură şi în mătăsuri fine şi petrecea în fiecare zi cu mare fast, iar la poarta lui zăcea un sărac cu numele de Lazăr, plin de bube. El ar fi dorit să-şi astâmpere foamea cu ceea ce cădea de pe masa bogatului. Mai mult, veneau şi câinii să-i lingă bubele. A murit săracul şi a fost dus în sânul lui Abraham.

A murit şi bogatul şi a fost înmormântat. Pe când se chinuia în iad, şi-a ridicat ochii şi l-a văzut pe Abraham şi pe Lazăr în sânul lui şi a strigat: Părinte, Abraham, îndură-te de mine şi trimite-l pe Lazăr ca să-şi înmoaie vârful degetului în apă şi să-mi răcorească limba, căci sufăr cumplit în flăcările acestea. Însă Abraham i-a spus: Fiule adu-ţi aminte că ai primit cele bune în timpul vieţii, iar Lazăr, cele rele; acum însă el este aici fericit, tu însă suferi. Şi, pe lângă toate acestea, între noi şi voi este o mare prăpastie, încât cei care ar vrea să treacă de aici la voi să nu poată şi nici de acolo la noi. El a zis: Atunci te rog, părinte, să-l trimiţi în casa tatălui meu, căci am cinci fraţi, ca să-i prevină, nu cunva să ajungă şi ei în acest loc de chin. Dar Abraham i-a spus: Îi au pe Moise şi pe Profeţi: să asculte de ei! El însă a zis: Nu, părinte Abraham, dar dacă unul dintre morţi ar veni la ei, s-ar converti! I-a răspuns: Dacă nu ascultă de Moise şi Profeţi, chiar dacă ar învia cineva din morţi, nu se vor convinge” (Lc 16, 19-31).

Lăcomia este viciul care constă în pofta excesivă de a mânca sau a bea. Cel care se lasă dominat de lăcomie se dezumanizează, îi slăbeşte voinţa şi nu mai are interes pentru valorile superioare, făcând din plăcerea de a mânca şi de a bea scopul suprem al vieţii sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>