Bucurie sau tristete, ce alegi?

Povestea cineva că este mereu atras de lucrurile care produc senzaţie, că este dispus să primească veşti rele, să citească despre războaie, violenţe, crime, să vadă realitatea crudă care îl înconjoară, că nu se bucură niciodată de lucrurile mici, ascunse, pe care nu le sesizezi uşor. Îi place să audă mereu “ştiri de prima pagină” pe care apoi să le povestească altora.

Dar în acelaşi timp spunea că are un prieten care este tot timpul vesel, cu inima plină de bucurie, care călătoreşte foarte des în diferite ţări. Când se întoarce din călătoriile făcute nu-i vorbeşte niciodată despre situaţia economică dezastruoasă a unei ţări ci numai despre lucrurile care l-au impresionat şi care i-au produs multă bucurie, vorbeşte despre oameni sau despre copii care i-au adus speranţă şi pace. Deşi cunoaşte marile nelinişti ale lumii nu vorbeşte despre ele, reuşeşte să vadă bucuria acolo unde alţii văd doar tristeţe.

Fiecare alegem să ne trăim viaţa în bucurie sau tristeţe. Să ne gândim de exemplu la bucuria pe care a trăit-o tatăl la întoarcerea fiului din Parabola Fiului risipitor. O bucurie adevărată, nu mai contau banii şi nici ceea ce făcuse fiul în atâţia ani. Tatăl trăia adevărata bucurie provocată de întoarcerea fiului său.

M-am minunat şi de ce să nu spun că am primit o adevărată lecţie în urmă cu câţiva ani când ieşisem la plimbare în parc împreună cu sora mea. Mare ne-a fost surpriza când am văzut un cuplu de pitici (doi adulţi, bărbat şi femeie, de înălţime foarte mică) care ajungând lângă fântâna din parcul respectiv se minunau văzând cum din gura unui leu din piatră curgea apă. Au stat, s-au apropiat, au admirat şi au râs, erau cu adevărat fermecaţi. Ne-am bucurat şi noi de bucuria lor şi am spus atunci că sunt oameni care ştiu să se bucure de lucrurile mărunte, care produc o adevărată bucurie. Un mod pozitiv de a privi viaţa, de a trăi clipa cu bucurie.

Dacă ne lăsăm conduşi de ceea ce ne prezintă la orice pas mass-media pe multiplele sale căi nu vom avea decât momente de tristeţe, dar depinde de noi ce alegem. Desigur nu trebuie să devenim nepăsători fată de viitorul nostru, ducând o viaţă haotică, sau la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Trebuie să acţionăm ca atare dar din fiecare situaţie să scoatem la suprafaţă ceea ce este pozitiv, ceea ce ne umple cu bucurie.

Sunt multe minunăţiile creaţiei care ar putea să ne producă adevărata bucurie. Multă bucurie îmi dau căteva lucruri am putea spune neînsemnate. În primul rând acea floare mică albastră numită “floarea de nu mă uita”.  Câtă frumuseţe! O mică minunăţie a lui Dumnezeu!

Apoi un apus de soare sau ciripitul păsărelilor în pădure alături de susurul apei, dar mai ales zâmbetul unui copil – bucurie care nu poate fi explicată în cuvinte.

De ce se întâmplă aceste lucruri? Pentru că în aceste minunăţii şi în bucuria noastră este prezent Dumnezeu!

Isus ne îndeanmnă să ne trăim clipa fără a ne îngrijora prea mult de ceea ce va urma: “De aceea vă spun: nu fiţi atât de îngrijoraţi pentru viaţa voastră că nu veţi avea ce mânca sau ce bea, nici pentru trupul vostru că nu veţi avea cu ce vă îmbrăca; oare nu valorează viaţa mai mult decât hrana şi trupul mai mult decât îmbrăcămintea? Priviţi la păsările cerului: ele nu seamănă, nici nu seceră, nici nu adună în hambare; Tatăl vostru ceresc le hrăneşte. Nu sunteţi voi cu mult mai de preţ decât ele? Care dintre voi, cu toată îngrijorarea lui, îşi poate prelungi viaţa măcar cu un ceas? Iar pentru îmbrăcăminte, de ce vă faceţi atâtea griji? Observaţi cum cresc crinii câmpului: nu muncesc şi nu ţes; totuşi vă spun că nici Solomon, în toată strălucirea lui, nu era îmbrăcat ca unul dintre ei. Dacă Dumnezeu îmbracă atât de frumos iarba câmpului, care astăzi este, iar mâine va fi aruncată în foc, nu va face oare cu mult mai mult pentru voi? Oameni cu puţină credinţă! Nu vă faceţi atâta grijă spunând: «Ce vom mânca?» sau «Ce vom bea?» sau «Cu ce ne vom îmbrăca?» Toate acestea le caută păgânii; Tatăl vostru ceresc ştie că aveţi nevoie de ele. Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea lui, iar celelalte vi se vor da pe deasupra. Nu vă faceţi atâta grijă pentru ziua de mâine; ziua de mâine îşi va purta singură de grijă. Fiecărei zile îi ajunge necazul ei”(Matei 6,24-34).

Momente de bucurie: Timpuri noi; Turma de capre;

Ţie, care dintre minunăţiile creaţiei îţi produc bucurie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>