Îngerii

Atunci când rostim crezul spunem: „Dumnezeu este Creatorul cerului şi al pământului, al tuturor celor văzute şi nevăzute”. Dumnezeu a creat un număr mare de duhuri nevăzute pe care le-a înzestrat cu multe daruri. Aceste duhuri sau spirite sunt îngerii. Cuvântul grecesc „anghelos” adică înger, nu este un nume care să arate natura, ci funcţia şi înseamnă trimis.

Îngerii sunt spirite pure, adică fiinţe înzestrate cu inteligenţă şi voinţă, dar nu au corp material, cu toate acestea pot oricând să apară în mod vizibil.

Îngerii sun deosebit de frumoşi, ei întrec în desăvârşire toate făpturile văzute. Sfântul evanghelist Ioan, descrie în cartea Apocalipsului, cum a căzut în extaz şi a văzut în faţa sa un înger plin de frumuseţe şi de maiestate pe care l-a crezut Dumnezeu fiind gata să i se închine şi să-l adore. Însă Îngerul i-a spus: „Vezi să nu faci asta! Sunt şi eu un slujitor împreună cu tine şi cu fraţii tăi care au mărturia lui Isus. Lui Dumnezeu să i te închini” (Ap 19, 10).

Îngerii sunt împărţiţi în nouă coruri şi îşi au numele după misiunea pe care o îndeplinesc în faţa lui Dumnezeu. Revelaţia divină ne descoperă şi numele celor nouă coruri:

1. Serafimii sunt cei incandescenţi (Is 6, 2),
2. Heruvimii sunt cei plini de înţelepciune îmbelşugată, revărsată (Ez 10, 1),
3. Tronurile cei care poartă pe aripile lor tronul de mărire al Celui Preaînalt (Col 1, 16),
4. Domniile sunt cei care au în grijă spaţiul cosmic: stelele, planetele, galaxiile (Col 1, 16),
5. Virtuţile sunt cei care au în grijă spaţiul cosmic: stelele, planetele, galaxiile (1PT 3, 22),
6. Puterile sunt cei care au în grijă spaţiul cosmic: stelele, planetele, galaxiile (Col 1, 16); (Ef 3, 10)
7. Principatele se îngrijesc de planeta nostră şi de locuitorii ei (Col 1, 16),
8. Arhanghelii se îngrijesc de planeta nostră şi de locuitorii ei (1Tes 4, 16),
9. Îngerii se îngrijesc de planeta nostră şi de locuitorii ei.

Dumnezeu a încredinţat îngerilor buni ocrotirea Bisericii, a popoarelor, oraşelor şi a fiecărui suflet. De aceea, oamenii trebuie să-i cinstească pe ingeri ca pe fraţii lor mai mari şi însoţitorii lor în cer, să le imite ascultarea, curăţia şi iubirea de Dumnezeu, dar mai ales trebuie să respecte prezenţa lor.

Îngerii sunt trimişii lui Dumnezeu cu diferite misiuni la oameni: un înger îl ajută pe Tobia, un înger i-a vestit Mariei că va fi Mama Fiului lui Dumnezeu, un altul a fost lângă Isus în Grădina Ghetsemani în timpul agoniei, altul le-a dat vestea că Isus a înviat femeilor care mergeau la mormânt şi exemplele pot continua.

Fiecare dintre noi are un Înger păzitor, căruia îi putem adresa rugăciuni pentru a ne ajuta la nevoie:

„Înger al lui Dumnezeu, care eşti păzitorul meu, luminează-mă astăzi, păzeşte-mă, povăţuieşte-mă şi cârmuieşte-mă pe mine, care îţi sunt încredinţat ţie prin mila lui Dumnezeu, Amin.

Rugăciunea unei mame:
Sfinţilor îngeri păzitori, prieteni fideli ai copiilor mei, eu mă adresez vouă cu multă încredere.
Vă rog, mai întâi, dobândiţi-mi harul de a-i creşte în frica lui dumnezeu şi pentru cer. Ocrotiţi-i ori de câte ori nu sunt în preajma lor. Însoţiţi-i acolo unde nu pot să-i urmez. Faceţi-i atenţi ori de câte ori nu pot să vorbesc cu ei. Călăuziţi-i şi salvaţi-i pentru cer. Şi Dumnezeu să vă răsplătească iubirea voastră, Amin.

„Dorinţa îngerului nostru păzitor de a ne veni în ajutor este mult mai mare decât aceea pe care noi o avem de a fi ajutaţi” (Sf Ioan Bosco).

Îngerii se revelează, dar numai acelora care îi iubesc şi îi invocă” (Card. Charles Journet).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>