Îngerii – Arhanghelul Mihail

Îngerii au fost creaţi pentru a îndeplini cu fidelitate ordinele lui Dumnezeu. La început toţi îngerii erau buni şi fericiţi. O parte dintre îngeri în frunte cu Lucifer, cel mai frumos dintre îngeri, au dorit să fie ca Dumnezeu, adică atotştiutori, calitate pe care o are numai Cel Preaînalt, şi s-au transformat în diavoli. Îngerii rămaşi fideli lui Dumnezeu sunt conduşi de voivodul lor, Arhanghelul Mihail. Sf. Arhanghel Mihail, al cărui nume înseamnă „cine este ca Dumnezeu?”, a condus armatele de îngeri care i-au aruncat pe Satana şi pe îngerii rebeli în iad.

Sf. Mihail are patru îndatoriri:
– să continue lupta împotriva Satanei şi a celorlalţi îngeri căzuţi;
– să salveze sufletele credincioşilor din puterea Satanei, în special în ceasul morţii;
– să apere Poporul lui Dumnezeu, atât pe evreii Vechiului Testament, cât şi pe creştinii Noului Testament;
– să conducă sufletele celor ce au părăsit această viaţă şi să le prezinte Domnului pentru judecata particulară, iar la sfârşitul timpurilor, pentru judecata finală.

Iconografia creştină îl prezintă pe Mihail ca pe un cavaler de război, purtând armură şi o sabie, stând triumfător pe un şarpe sau pe o altă reprezentare a Satanei. Uneori este prezentat ţinând balanţa dreptăţii sau Cartea Vieţii, ambele simboluri ale judecăţii finale.

Rugăciune în cinstea Sfântului Arhanghel Mihail:
„Doamne Dumnezeule, providenţă infinită, prin mijlocirea Sfântului Arhanghel Mihail şi a tuturor îngerilor, apără-ne în această viaţă şi fă ca, venerând slava lor în cinstea Numelui tău sfânt, să învăţăm a te sluji cu fidelitate, ca să avem parte de bucuria fericiţilor din ceruri.
Sfinte Arhanghel Mihail, principele oştilor cereşti, apără-ne împotriva tuturor duşmanilor văzuţi şi nevăzuţi, ca nici un rău să nu ne poată dăuna, Amin”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>