Omul ajunge la cunoaşterea lui Dumnezeu prin gândire

      Privind minunăţiile şi frumuseţile naturii omul poate ajunge la concluzia existenţei lui Dumnezeu prin gândirea sa, cu raţiunea sa. Minunăţiile naturii ne arată că totul a fost gândit, calculat de o inteligenţă mult superioară omului, că toate acestea nu puteau să apară de la sine sau datorită unei întâmplări, toate vorbesc despre un Creator foarte inteligent pe care noi oamenii îl numim Dumnezeu.

       Dacă analizăm puţin ce se petrece în Univers, observăm că el funcţionează asemenea unui ceasornic. Pământul  se mişcă în jurul Soarelui şi în jurul axei sale şi se află la o anumită distamţă de Soare şi această distanţă este bine calculată şi nu se modifică.  Ştim cu toţii ce s-ar întâmpla dacă această distanţă s-ar modifica, dacă pământul s-ar îndepărta sau apropia de Soare. Putem analiza şi legile Universului (legile fizicii, ale chimiei, ale biologiei ş.a.m.d.) care funcţionează şi pe care omul le-a descoperit progresiv deşi ele existau şi funcţionau încă de la creaţie.

                             Toma de Aquino prezintă cinci căi sau dovezi ale existenţei lui Dumnezeu numite şi argumente cosmologice:

  1. Dovada din mişcare – orice mişcare are un prim motor, primul motor al lumii este Dumnezeu;
  2. Dovada din cauzalitate – orice efect are o cauză, prima cauză a toate este Dumnezeu;
  3. Dovada din necesitate sau contingenţă: orice fiinţă sau lucru a primit existenţa de la altcineva pe primul loc fiind Fiinţa Supremă, izvorul a toate, adică Dumnezeu;
  4. Dovada din gradele diferite de perfecţiune: obesevăm la toate fiinţele anumite calităţi, insuşiri cum ar fi bunătatea, frumuseţea, iubirea, inteligenţa. Toate fiinţele le au în măsură limitată. Dumnezeu are plinătatea acestor însuşiri şi le distribuie creaturilor în grade diferite.
  5. Dovada din ordinea şi finalitatea care există în lume: atât în macrocosmos cât şi în microcosmos (în atom de exemplu) domneşte o ordine desăvârşită, toate fiind orientate spre un anumit scop. O fiinţă deosebit de inteligentă dirijează toate spre scopul lor. Această fiinţă este Dumnezeu care este Scopul Final al întregului Univers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>