Când Dumezeu a creat lumea, toate erau bune şi frumoase

   

   Geneza, prima carte a Vechiului Testament ne descrie  în primul capitol cum Dumnezeu a creat lumea. Este o descriere poetică  care cuprinde fazele creaţiei în mod succesiv, constituindu-se un adevărat imn.

   Rolul de autor îi este atribuit lui Moise dar şi tradiţiilor care au un rol important în redactarea  Genezei. Ne punem întrebarea: Cum a aflat autorul ce s-a întâmplat înainte de a fi apărut omul? Cu siguranţă, Dumnezeu i-a revelat ce s-a întâmplat în trecutul îndepărtat la fel cum mai  târziu va descoperi profeţilor ce se va întâmpla în viitor.

   Iată pe scurt succesiunea evenimentelor de la  crearea lumii:

   La început, Dumnezeu a creat cerul şi pământul, însă pământul era fără formă şi gol; întuneric  era deasupra adâncului şi Duhul lui Dumnezeu plutea deasupra apelor. Atunci, Dumnezeu a zis: „Să se facă lumină!” şi s-a făcut lumină. Aceasta a fost ziua întâi.

   În ziua a doua, Dumnezeu a zis: „Să se facă tăria în mijlocul apelor şi să despartă apele de ape!” Şi a fost aşa; Dumnezeu a numit tăria cer. 

   În ziua a treia, Dumnezeu a zis: „Să se adune apele de sub tărie la un loc şi să se arate uscatul!” Şi a fost aşa. Dumnezeu a numit uscatul pământ, iar apele adunate la un loc le-a numit mare.

   Dumnezeu a zis apoi: „Să producă pământul iarbă, plante şi pomi!” Şi a fost aşa. Pământul s-a umplut de verdeaţă, au crescut plante şi pomi, având în sine seminţele lor.

   În ziua a patra, Dumnezeu a zis: „Să se facă luminători pe cer, ca să despartă ziua de noapte şi să arate zilele şi anii!” Şi a fost aşa. Dumnezeu a făcut soarele, luna şi stelele şi le-a pus pe cer, ca să lumineze pământul.

   În ziua a cincea, Dumnezeu a zis: „Să se facă peşti în apă şi păsări în aer!” Şi Dumnezeu a făcut păsări şi peşti de tot soiul, mari şi mici. I-a binecuvântat şi le-a zis: „Creşteţi şi vă înmulţiţi!”

   În ziua a şasea, Dumnezeu a zis: „Să producă pîmântul dobitoace de tot soiul!” Şi a fost aşa. La urmă, Dumnezeu l-a făcut pe om.

    Şi Dumnezeu a văzut toate câte le făcuse şi erau foarte bune.

   În ziua a şaptea, Dumnezeu s-a odihnit şi a binecuvântat şi a sfinţit această zi (Cf. Mica Biblie, Istoria sacră a Vechiului şi Noului Testament, Editura ARCB, 2004).

     Important de reţinut:

       – Dumnezeu a creat lumea în şase zile şi a şaptea zi s-a odihnit;

       – Dumnezeu este Stăpânul Creaţiei;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>