Saul din Tars

     Saul din Tars a fost un evreu sau creştinul Paul, Apostulul Paul – apostol al păgânilor, cel despre care Isus va spune că “este un vas pe care mi l-am ales ca să poarte numele meu înaintea popoarelor”.

     Saul a fost un intelectual iscusit care a reprezentat două lumi diferite: lumea ebraică şi cea a Imperiului Roman. Numele Saul arată că este reprezentantul lumii ebraice iar cel de Paul îl face reprezentantul lumii romane. Saul din Tars a fost fariseu prin naştere, prin adopţie un roman şi un apostol prin convertire și prin misiune primită direct de la Cristos.

     Saul s-a născut într-o familie de evrei din diaspora care locuia în localitatea Tars din Cilicia, Asia Mică, sud estul Turciei de astăzi. În acel timp, majoritatea populaţiei evreieşti trăia în afara graniţelor Palestinei, aproximativ cinci – şase milioane. În Palestina, „ţara promisă” conform Bibliei de către Dumnezeu poporului evreu, trăiau aproximativ un milion de evrei.

     Oraşul Tars era un centru de trafic internaţional în care se întâlneau două civilizaţii cea greco-romană din Occident şi cea semitică din Orient, un oraş comercial şi cosmopolit, în acelaşi timp universitar şi provincial. Trăind într-un astfel de oraş Saul va veni în contact cu filozofia stoică, cultura clasică, religiile păgâne, politica Imperiului Roman şi a statului în care s-a născut formându-şi astfel o vastă viziune despre lume şi viaţă. La Tars domneau spiritul şi limba greacă, dreptul roman şi rigoarea legislaţiei iudaice, viaţa elenică cu multiplele-i manifestări sportive, magia orientală şi religiile cu misterele şi aspiraţiile lor confuze despre mântuire. Un oraş cult dar şi auster, legat de tradiţii, un oraş în care domnea decenţa şi morala severă. Toate acestea îşi vor pune adânc amprenta asupra personalităţii lui Saul.

     Tatăl său era un om înstărit fapt dovedit prin faptul că poseda cetăţenia romană şi făcea parte din partidul fariseilor, un grup destul de puternic pe scena politică şi religioasă a Palestinei. Pentru că era membru al partidului fariseilor păstra cu multă stricteţe poruncile şi legile lui Dumnezeu pe care le-a transmis şi fiului său. Era un naţionalist convins şi păstra cu multă rigurozitate tradiţiile.

     Saul primeşte educaţie în primul rând în familie. Evreii aveau un excelent sistem de educaţie în familie. Începând cu vârsta de cinci ani copilul învăţă partea esenţială a legii.

     La vîrsta de şase ani, Saul învăţa la scoala sinagogală care se afla ataşată de sinagogă. Pentru că străzile deveniseră periculoase din cauza circulaţiei, în drumul său spre şcoală, Saul era însoţit de un sclav sau de un pedagog care îi ducea geanta şi cele necesare pentru scris. În primii ani de şcoală Saul a învăţat în mod deosebit istoria poporului evreu.
La zece ani a început cea de-a doua perioadă de educaţie pentru Saul adică era instruit în „legea orală” adică acele tradiţii orale de precepte şi de verificări subtile pe care rabinii le declarau la fel de importante şi obligatorii ca şi Decalogul.

     În familiile fariseilor exista un principiu conform căruia copiii trebuiau să înveţe o meserie, educaţia religioasă împletindu-se astfel cu cea profană. Tatăl lui Saul fiind negustor şi în acelaşi timp fabricant de pânză de cort, Saul va învăţa în atelierele tatălui său să ţese şi să coase pânza de cort din părul aspru de capre din Cilicia, deşi idealul său era ca mai târziu să ajungă un Rabbi.

     De la vârsta de 15 ani, Saul a mers la Ierusalim pentru a studia la şcoala templului, avandu-l ca învăţător pe renumitul Gamaliel. Astfel personalitatea viitorului apostol va primi pe lângă cele două elemente, educaţia religioasă şi cultura elenistă pe care le primise la Tars, pe cel de-al treilea şi anume formaţia sa biblică şi mânuirea cu dibăcie a triplului sens al Scripturii (cel simbolic, cel acomodat şi cel alegoric). El a învăţat Biblia pe de rost în două limbi ceea ce îi va fi de mare folos mai târziu în călătoriile sale, când nu va mai putea purta cu el sulurile voluminoase şi preţioase – cu toate acestea scrisorile sale sunt pline de citate din Vechiul Testament.

     După terminarea studiilor, Saul se reîntoarce la Tars.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>