Paul se reîntoarece la Damasc, Ierusalim şi Tars

     După o şedere de trei ani în pustiul Arabiei, Paul se reîntoarce la Damasc. Aici se schimbaseră o serie de lucruri de la plecarea sa. Împăratul roman hotărâse să dea autonomie tărilor din Orient iar administraţia Damascului a fost preluată de către arabii nabatei conduşi de regele Aretas de Petra. Nabatienii tolerau comunităţii evreieşti toate actele de violenţă care aveau loc pe motive religioase.

     Ajungând în Damasc, Paul se prezintă în sinagogă şi începe să vorbească despre Isus, Fiul lui Dumnezeu, spunând că El este Mesia şi că trăieşte. Cum a deschis gura să vorbească, iudeii au ridicat pumnii să-l lovească, considerându-l apostat. Este salvat cu ajutorul unor ucenici. Iudeii şi-au propus să-l omoare cum va ieşi pe stradă. Paul este nevoit încă o dată să părăsească Damascul ascunzându-se şi deghizându-se pentru a nu fi prins.

     Fugind din Damasc, Paul ajunge la drumul mare care ducea spre nord la Tars şi spre sud la Ierusalim. Duhul lui Isus în care el avea multă încredere l-a inspirat să meargă la Ierusalim. Paul dorea să se întâlnească cu Petru de la care putea să afle multe lucruri legate de Isus şi să stabilească o legătură cu Biserica primară. Sinedriul renunţase să-l mai caute pentru a-l pedepsi iar creştinismul şi persecuţiile împotriva creştinilor se extinseseră în toate localităţile din ţară.

     La Ierusalim Paul întâlneşte cu un vechi tovarăş de şcoală, pe Barnaba, care tocmai se convertise şi care îl ajută să depăşească mai uşor situaţia dificilă în care se afla. Barnaba îl prezintă pe Paul apostolilor Petru şi Iacob. Pe parcursul celeor 14 zile cât va sta la Ierusalim, Paul se va întâlni cu cei doi apostolii dar va merge şi la sinagogă pentru a da mărturie despre Isus, despre adevărul dobândit şi cunoscut. Sinagoga a devenit teatrul dezbaterilor violente şi puţin i-a lipsit lui Paul să nu aibă aceeaşi soartă ca şi Ştefan. Ucenicii se temeau pentru viaţa lui Paul dar şi pentru a lor deşi o parte dintre farisei trecuseră de partea lor.

     Încercarea lui Paul de al propăvădui pe Isus Mesia s-a sfârşit cu un eşec mai grav decât cel de la Damasc. În Faptele apostolilor, Paul povesteşte cum a mers la Templu să se roage şi primeşte de la Isus îndemnul să părăsească Ierusalimul, salvîndu-se astfel pe sine şi pe ceilalţi apostoli de multe neplăceri: „Şi mi s-a întâmplat că după ce m-am întors la Ierusalim, pe când mă rugam în Templu, am căzut într-o răpire sufletească şi am văzut pe Domnul care-mi zicea: „Grăbeşte-te, ieşi iute din acest oraş. Vreau să te trimit la neamuri îndepărtate”(Fap 22, 17).

     Paul era urmărit pretutindeni de oameni înarmaţi cu pumnale, dar este ajutat de apostoli să fugă la Cezareea, oraş care se afla în afara jurisdicţiei iudaice. De la Cezareea el trece prin Tir şi Sidon străbate Siria şi Cilicia şi ajunge în oraşul său natal, Tars.

     Referinţe bibliografice: Joseph Holzner – Paul din Tars, Editura Sapienţia, 2002.

2 thoughts on “Paul se reîntoarece la Damasc, Ierusalim şi Tars

  1. Pingback: BIBLIOTECA, LACAS NEPRETUIT DE CULTURA - Biblioteci vestite - 1

  2. Pingback: BIBLIOTECI VESTITE (1) | Zinnaida

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>