A doua călătorie a Sfântului Paul

     Se presupune că Paul, mânat de un imbold,  a plecat în a doua călătorie în primăvara anului 49. De data aceasta va fi însoţit de Sila (Silvan) care era un tovarăş plăcut de călătorie, generos, credincios, capabil de orice sacrificiu şi îndepărtat de orice îngustime iudaică.  Sila era membru al Bisericii din Ierusalim şi stătuse mult timp alături de Petru.

     De data aceasta, Paul a ales să călătorească pe uscat pentru ca în trecere să viziteze comunităţile înfiinţate de el în nordul Siriei şi în Cilicia. Urmând şoseaua romană şi trecând prin câteva oraşe cei doi au ajuns la Tars. În fiecare oraş rămâneau căteva zile pe la fraţi şi le comunicau noutăţile venite de la Ierusalim şi anume: păgânilor şi evreilor creştini li se permitea în dragostea lui Cristos să mănânce din aceeaşi pâiine şi să bea din acelaşi potir. Cei doi trec apoi prin Derbe şi ajung la Listra. La plecare Paul îl ia cu el pe Timotei, îndreptându-se spre Iconium, de unde vor pleca spre Frigia şi Galaţia şi trecând prin Misia ajung la Troa, iar apoi în Macedonia. Din Troa li se va alătura şi Luca.

     Paul se opreşte mai întâi la Neapoli şi apoi la Filipi, unde se afla o mică comunitate evreiască. El îşi începe misiunea în sinagogă. Aici se converteşte o femeie păgână pe nume Lidia care era foarte bogată şi care le pune la dispoziţie creştinilor casa ei. Tot la Filipi, Paul va vindeca o sclavă. Datorită acestei sclave  stăpânii ei câştigau mulţi bani. Aceştia uneltesc o răscoală împotriva misionarilor şi Paul şi Sila ajung în faţa autorităţilor, care dau ordin să fie bătuţi şi aruncaţi în închisoare, de unde vor fi eliberaţi a doua zi din cauza cutremurului care avusese loc noaptea.

     Misionarii au părăsit oraşul Filipi şi s-au îndreptat către Tesalonic, unde se afla o comunitate evreiască mare. În Tesalonic se vor converti mulţi păgâni. Şi de aici sunt însă nevoiţi să plece pentru că evreii au pornit o persecuţie din cauza invidiei. Paul şi însoţitoriii săi părăsesc oraşul şi s-au îndreptat către Bereea unde vor predica cu succes Evanghelia. Evreii din Tesalonic vor veni după ei, de aceea Paul este obligat să plece şi de aici, iar Timotei şi Sila vor rămâne.

     Paul se îndreaptă pe mare spre Atena, unde predică mai întâi în piată, după obiceiul filozofilor, apoi este invitat să vorbească în faţa Areopagului. Atenienii erau foarte îngâmfaţi, aşa că, Paul nu prea a avut succes, fiind foarte dezamăgit. Sila Şi Timotei îl ajung pe Paul la Atena, dar el îi trimite la Tesalonic.

     Paul pleacă din Atena îndreptându-se spre Corint care era un important oraş comercial. Îşi începe predica în sinagogi dar pentru că evreii s-au împotrivit, el se îndreptă spre păgâni. Aici are mare succes. La Corint rămâne un an şi jumătate, locuind în casa soţilor Acvila şi Priscila, care fuseseră expulzaţi din Roma de către împăratul Claudiu. La Corint vor sosi şi Sila şi Timotei, care îi vor aduce lui Paul  veşti bune legate de comunităţile din Macedonia. În timpul şederii la Corint, Paul scrie cele două epistolele către tesaloniceni: 1 şi 2 Tesaloniceni.

     După un an şi jumătate,  Paul se întoarce pe mare spre Antiohia, de unde plecase, trecănd prin Efes, Cezareea Palestinei, Ierusalim şi apoi Antiohia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>