A treia călătorie a Sfântului Paul

     

     Cea de-a treia călătorie a Sfântului Paul are loc între anii 54-58. Scopul acestei călătorii este de a întări în credinţă creştinii din comunităţile infinţate de el în Asia Mică. El vizitează comunităţile din Galaţia şi Frigia şi se opreşte la Efes. Va fi nevoit să părăsească Efesul după trei ani datorită răscoalei provocată împotriva sa de Demetrius, care se temea că nu-i vor mai fi cumpăraţi idolii făcuţi din argint, pentru că, foarte mulţi păgâni se converteau la creştinism.

     După plecarea din Efes, Paul trece prin Troa în Macedonia, unde se întâlneşte cu Tit care sosise din Corint cu veşti bune pentru el.  Apoi Paul merge la Corint unde va rămâne trei luni, după care îşi propune să meargă la Ierusalim, nu direct prin Palestina ci prin Macedonia din cauza evreilor care îl urmăreau. La Milet îi cheamă pe mai marii comunităţii din Corint şi îşi ia răma bun de la ei, prevestind într-un fel că nu-i va mai întâlni. Când ajunge în Cezareea este avertizat de către profetul Agabus că la Ierusalim va fi arestat de către evrei şi apoi va fi dat pe mâna păgânilor. Însoţitorii săi îl roagă să renunţe dar el este hotărât să înfrunte orice primejdie, şi pleacă.

     În cea de-a treia călătorie, Sfântul Paul scrie cele mai importante epistole: Galateni, 1şi 2 Corinteni, şi Romani.

     Ajuns la Ierusalim în anul 58, evreii erau gata să-l omoare acuzându-l că datorită lui au intrat păgânii în templu. Claudiu Lisias, tribunul roman, trimite soldaţii pentru a interveni în acest conflict şi Paul este trimis la Cezareea unde se afla sediul lui Felix, cel mai important procurator din provincie. Felix îl ţine doi ani în închisoare iar atunci când este schimbat din funcţie îl predă succesorului său, Festus. Văzând că procesul lui se amână, Paul cere să fie judecat de către cezar, fiind predat centurionului Iuliu pentru a-l duce sub escortă la Roma.

     Călătoria spre Roma începe în toamna  anului 60. Din cauza unei furtuni, corabia a naufragiat şi au iernat pe insula Malta. Călătoria spre Roma continuă în anul 61, debarcând la Puteoli, de unde pe jos, pe via Appia, ajung la Roma.

     La Roma, Paul are domiciliul forţat timp de doi ani (61-63). În această perioadă de timp este vizitat de oameni de toate categoriile care vin să-l asculte vorbind despre Isus. În perioada domiciliului forţat, Paul scrie epistolele către Coloseni, Efeseni, Filemon şi Filipeni.

     După doi ani, Paul este găsit nevinovat şi este eliberat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>