Ce este conştiinţa?

     Partea cea mai profundă a omului este sufletul iar lumina sufletului este conştiinţa. Dacă lumina sufletului, conştiinţa, se stinge, omul rămâne pe întuneric şi atunci comite cele mai mari ticăloşii împotriva sa şi a celorlalţi.

      În Evanghelia după Matei, Isus spune: „Ochiul este lumina corpului”(Mt 6, 22). La fel, ochiul sufletului este conştiinţa care dacă este bine formată lumineză drumul omului care duce la Dumnezeu. Cel care permite ca lumina sufletului să se stingă devine dezorientat. Pentru sufletul unui om, dezorientarea este cea mai mare nenorocire care i se poate întâmpla în această viaţă. Profetul Isaia spune: „Vai de cei care numesc răul bine şi binele rău, care spun că întunericul este lumină şi lumina întuneric, care dau amărăciunea în loc de dulceaţă şi dulceaţa în loc de amărăciune” (Is 5,20).

     Funcţia conştiinţei este aceea de a fi ochi, după cum ne spune Isus în Evanghelia după Luca: „Când ochiul tău este limpede, tot trupul tău este luminos, însă, dacă ochiul tău este rău, trupul tău este întunecos. Vezi deci ca lumina care este în tine să nu fie întuneric” (Lc 11, 34-35). Dacă ochiul sufletului, conştiinţa,  este bolnav, realitatea este deformată, iar omul poate ajunge să creadă că întâmplările şi oamenii sunt aşa cum le vede el cu ochiul său bolnav.

     Conştiinţa se poate îmbolnăvi, poate muri, se poate deforma atunci când nu se folosesc toate mijloacele în scopul de a şti mai multe despre credinţă sau atunci când omul dă dovadă de rea voinţă dominată de trufie şi de laşitate. „Rugăciunea noastră în Postul Mare se va îndrepta spre trezirea conştiinţei şi sensibilizarea ei la glasul lui Dumnezeu. Nu vă împietriţi inima, spune psalmistul. De fapt, moartea conştiinţei, indiferenţa ei în relaţie cu binele şi răul, deviaţiile ei reprezintă o mare ameninţare pentru om. Indirect, aceasta reprezintă şi o ameninţare la adresa societăţii deoarece, în ultimă instanţă, de conştiinţa umană depinde nivelul moral al acesteia” (Ioan Paul al II lea, Angelus 15 III 1981).

Bibliografie: Francesco Fernandez Carvajal, De vorbă cu Dumnezeu, Editura Ars Longa, 2000.

3 thoughts on “Ce este conştiinţa?

  1. Da , constiinta iti da cele mai bune sfaturi , e scanteia care lumineaza mintea facand diferenta intre bine si rau !

  2. Pingback: PIAȚA, UN SPECTACOL de culori, mirosuri, sunete | Zinnaida

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>