Dragoste de adevăr

     „Pentru a trăi o viaţă autentic omenească, trebuie să iubim mult adevărul, într-un anumit fel, un lucru sfânt ce trebuie tratat cu respect şi iubire. Adevărul este, uneori, atât de întunecat de păcat, de patimi şi de materialism, încât, dacă nu l-am iubi, nu l-am putea recunoaşte. Este aşa de uşor de acceptat minciuna, când vine în ajutorul laşităţii, a vanităţii, a senzualităţii, a falsului prestigiu…! Uneori cauza nesincerităţii este deşertăciunea, trufia, teama de rău.

     Domnul iubeşte atâta această virtute, încât declară despre sine: Eu sunt adevărul (In 14, 6), în timp ce diavolul este mincinos şi tatăl minciunii (In 8, 44), deoarece tot ceea ce promite este neadevărat. Isus se va ruga pentru ai Săi, pentru noi, ca să fim consacraţi în adevăr (In 17, 17).

     Se vorbeşte mult, astăzi, de sinceritate, de autenticitate dar, de cele mai multe ori, oamenii tind să se ascundă în anonimat şi, frecvent, să ascundă şi adevăratele scopuri ale acţiunilor lor, atât de alţii cât şi de ei înşişi. Şi dinaintea Domnului tind să intre în anonimat, refuzând întâlnirea personală cu El, în rugăciune şi în examenul de conştiinţă. Totuşi, nu putem fi buni creştini, fără să fim sinceri cu Dumnezeu, cu noi înşine şi cu ceilalţi. Nouă oamenilor, ne este teamă, uneori, de adevăr, fiindcă este exigent. Şi, în anumite ocazii, putem cădea în ispita de a folosi disimularea, mica amăgire, adevărul spus pe jumătate, chiar minciuna; alteori, putem simţi ispita de a schimba numele faptelor noastre sau a lucrurilor, pentru ca purul adevăr să nu fie prea strident.

     Sinceritatea este o virtute creştină de prim rang şi nu am putea fi buni creştini, dacă nu am trăi-o până în ultimele ei consecinţe. Sinceritatea faţă de noi înşine, ne va face să ne recunoaştem greşelile, fără ascunzişuri, fără a căuta false justificări, ne va face să evităm ispita de a „fabrica” adevăruri, de a pretinde că este adevărat numai ce ne convine, aşa cum fac cei care spun, amăgindu-se singuri, că, pentru ei, nu există nici un păcat interzis de Legea lui Dumnezeu. Subiectivismul, pasiunile, laşitatea ne pot face să nu fim sinceri cu noi înşine. Persoana, care nu trăieşte această sinceritate radicală, îşi deformează uşor conştiinţa şi ajunge la orbire interioară faţă de lucrurile lui Dumnezeu.

     Alt mod frecvent de a te amăgi pe tine însuţi este dorinţa de a evita consecinţele adevărului, pentru a nu da piept cu ele: „Niciodată să nu încerci să „ajustezi adevărul”, uneori, pentru a-l corecta, alteori, de cele mai multe, pentru a nu trece prin momente dificile sau pentru a nu-l spune aşa cum este el… şi, întotdeauna, din laşitate, căci, cu această teamă mereu în sufletul tău, niciodată nu vei fi un om cu principii” (J. Escriva de Balaguer, Camino, n.33).

     Pentru  a fi sinceri, primul mijloc pe care trebuie să-l folosim este rugăciunea: să-L rugăm pe Domnul să ne arate greşelile, defectele de caracter…, să ne dea puterea de a le recunoaşte ca atare şi curajul de a-I cere ajutorul şi de a lupta. În al doilea rând, examenul de conştiinţă zilnic, scurt dar eficace, pentru a ne cunoaşte aşa cum suntem. După aceea, îndrumarea spirituală şi confesiunea, prin care să ne deschidem, cu adevărat, sufletul, spunând tot adevărul, cu dorinţa de a ni se cunoaşte intimitatea, pentru a putea fi ajutaţi să mergem în continuare către Domul. „Nu îngăduiţi ca în sufletul vostru să ardă un foc al putreziciunii, chiar dacă este foarte mic. Vorbiţi. Când apa curge, este curată; când stă, formează mâl şi miroase; nu mai poate fi băută” (Idem, Amigos de Dios, 181). Deseori ne va ajuta să fim sinceri mai ales ceea ce ne vine mai greu să spunem.

     Dacă respingem acest demon mut (nesinceritatea), cu ajutorul harului, vom simţi că unul dintre roadele imediate ale sincerităţii este bucuria şi pacea sufletească. De aceea, să-i cerem Domnului această virtute, pentru noi şi pentru ceilalţi”.  (Francesco Fernandez Carvajal, De vorbă cu Dumnezeu, Editura Ars Longa, 2000, pag. 139).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>