Nu cei sănătoşi au nevoie de medic, ci bolnavii

     „Nu cei sănătoşi au nevoie de medic, ci bolnavii” – Aceste cuvinte reprezintă răspunsul dat de Isus, în casa lui Levi, vameşul, celor care îi reproşau că stă la masă cu vameşii şi păcătoşii.

     „Dacă, vreodată, ne vom simţi descurajaţi din cauza vreunei „boli” spirituale ce ni se va părea incurabilă, să nu uităm aceste vorbe consolatoare ale lui Isus: Nu cei sănătoşi au nevoie de medic, ci cei bolnavi. Orice are leac. El se află întotdeauna foarte aproape de noi dar, mai ales, în aceste momente de boală, oricât de mare ar fi fost greşeala şi oricât de multe, necazurile. E destul să fim cu adevărat sinceri.

      Să nu uităm acest lucru nici atunci când, în apostolatul nostru personal, ni se va părea că o persoană are o boală sufletească fără ieşire. Ieşire există… Întotdeauna. Poate Domnul aşteaptă de la noi mai multă rugăciune şi mortificare, mai multă înţelegere şi blândeţe

.     „Ţi se vor vindeca toate bolile – spune sfântul Augustin – <Da’ sunt multe>, vei zice. Mai puternic ca ele este Medicul. Pentru Atotputernicul nu există boală fără leac; tu lasă-te doar vindecat, lasă-te în mâinile Lui” (Sf. Augustin – Comentario al Salmo 102).

     Trebuie să ne ducem la El, aidoma celor mulţi şi înţelepţi care-l înconjurau odinioară. La fel ca orbii, paraliticii, leproşii…, care doreau cu ardoare să se vindece. Numai acela care se ştie şi se simte pătat simte nevoia profundă de a fi curat; doar cel care este conştient de rănile sale simte dorinţa de a se vindeca. Trebuie să simţim dorinţa de a vindeca acele puncte, pe care examenul nostru de conştiinţă, general sau particular, ni le indică drept „bolnave”. Matei – Levi – a părăsit în acea zi viaţa dinainte, pentru a începe o alta alături de Cristos. Astăzi, ne-am putea însuşi următoare rugăciune a Sfântului Ambroziu: „Şi eu, ca şi el (ca Levi), vreau să-mi las vechea viaţă şi să nu urmez pe altul decât pe tine, Doamne, care-mi lecuieşti rănile. Cine m-ar putea despărţi de iubirea de Dumnezeu, care-mi lecuieşte rănile. Cine m-ar putea despărţi de iubirea lui Dumnezeu care se arată în tine?…Sunt legat de credinţă, ţintuit în cuie de ea; sunt legat prin sfintele lanţuri ale iubirii. Toate poruncile Tale vor fi ca o faşă pe care o voi păstra mereu lipită de trupul meu…; leacul arde, dar distruge puroiul din rană. Taie, şi Tu, Doamne, putreziciunea păcatelor mele. În timp ce mă ţii legat cu lanţurile iubirii, taie tot ce puroiază. Mă dor patimile ascunse şi multe; arde rana, să nu mi se întindă boala în trup… Am găsit un Medic care locuieşte în ceruri, dar care-şi împarte lecurile pe pământ. Doar El îmi poate vindeca rănile, căci le simte; doar El îmi poate vindeca inima de durere şi sufletul de teamă, deoarece cunoaşte lucrurile cele mai ascunse”.

      Mulţi dintre prietenii lui Matei, care au luat parte împreună cu Isus la acel ospăţ, s-au simţit atraşi de purtarea blândă a Domnului. Şi, fără doar şi poate, i-au devenit prieteni. Mai târziu, ei se vor îndrepta spre El cu toată inima, acceptându-i pe deplin învăţătura, care-i obliga să-şi schimbe, în mare măsură, viaţa şi vor întemeia o parte din prima comunitate de creştini din Palestina. Prietenii lui Matei s-au întâlnit cu Domnul la un ospăţ. Isus s-a folosit mereu de orice ocazie spre a-i aduce pe oameni pe calea mântuirii. Şi în aceasta trebuie să-l imităm, în ce priveşte apostolatul nostru personal” ( Francesco Fernandez Carvajal, De vorbă cu Dumnezeu, Editura Ars Longa, 2000, pag. 28).).

One thought on “Nu cei sănătoşi au nevoie de medic, ci bolnavii

  1. Pingback: DESCRIEREA MOLDOVEI de Dimitrie Cantemir - 4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>