Dumnezeu – Duhul Sfânt

 

Vino, Duhule Preasfânt                   
și trimite pe pământ                          
a ta luminoasă rază. 
                          
  Al săracilor Părinte,
Dătător de cele sfinte,
Vino și ne luminează.

 

     Cu aceste cuvinte este invocat deseori Duhul Sfânt de către unii dintre creștini. Duhul Sfânt este a treia persoană a Sfintei Treimi.

     Vechiul Testament, prima parte a Bibliei, apără credința într-un singur Dumnezeu. În Noul Testamet, la timpul potrivit și stabilit, Isus îl prezintă pe Dumnezeu ca fiind întreit în persoane și având o singură natură.  Datorită aceleiași naturi cele trei persoane sunt un singur Dumnezeu.

     Numele „Dumnezeu Duhul Sfânt” apare în Noul Testament iar celelalte două persoane sunt „Dumnezeu Tatăl” și „Dumnezeu Fiul”, toate cele trei persoane existând din veșnicie.

     Deși nu apare numele Duhului Sfânt în Vechiul Testament ne sunt prezentate acțiunile Sale, astfel:

–        la creație, când Tatăl împreună cu Fiul a creat întregul univers și omul, Duhul Sfânt a participat la această lucrare „La început, Dumnezeu a creat cerul şi pământul. Pământul era neorânduit şi pustiu, şi întuneric era deasupra abisului, şi duhul lui Dumnezeu plutea deasupra apelor” (Gen 1, 1-2) sau Şi a zis Dumnezeu: „Să-l facem pe om după chipul şi asemănarea noastră şi să stăpânească peste peştii mării şi peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate reptilele care se târăsc pe pământ!”(Gen 1, 26);

–        Duhul Sfânt îi luminează pe profeți care vorbeau în numele lui Dumnezeu. Profeții îi chemau pe oameni la pocăință și le vorbeau despre Mesia care trebuia să vină;

–        Dumnezeu dăruiește Decalogul – Legea Sa, Poporului său, iar Duhul Sfânt o va înscrie în inimile oamenilor;

–        Duhul Sfânt îi inspiră pe scriitorii sacri care au devenit coautori ai cărților sfinte alături de Dumnezeu;

–        În timpul regilor și al exilului, Duhul Sfânt însoțește Poporul lui Dumnezeu – Israel, pentru a menține aprinsă așteptarea lui Mesia.  

     În Noul Testament, Duhul Sfânt îl însoțește pe Isus pe tot parcursul vieții sale pământești începând de la naștere și până în ziua Înălțării Sale, când promite că îl va trimite pe „Mângâietorul” asupra apostolilor: „Totuși, eu vã spun adevãrul: este mai bine pentru voi ca eu sã plec, pentru cã, dacã nu mã duc, Mângâietorul nu va veni la voi; însã, dacã mã duc, îl voi trimite la voi. Și când va veni el, va denunța lumea cu privire la pãcat, cu privire la dreptate și cu privire la judecatã. Cu privire la pãcat, pentru cã nu cred în mine. Cu privire la dreptate, pentru cã mã duc la Tatãl și nu mã veți mai vedea. Cu privire la judecatã, deoarece conducãtorul acestei lumi a fost judecat. Mai am multe sã vã spun, dar acum nu le puteți purta.  Însã, când va veni el, Duhul adevãrului vã va cãlãuzi în tot adevãrul, cãci nu va vorbi de la sine, ci va spune ceea ce va auzi și vã va vesti” (In 16, 7-15).

     

4 thoughts on “Dumnezeu – Duhul Sfânt

  1. Pingback: BRANZA INNOBILATA, Gorgonzola, Roquefort, Brie...

  2. Pingback: BIETUL IOANIDE de George Călinescu - Capitolele XV și XVI

  3. Pingback: BIETUL IOANIDE de George Călinescu - Capitolele XV și XVI

  4. Pingback: FEMEI-SPION , altfel de artiste – 1 Helen O’Brien | Zinnaida

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>